Отидете към основна версия

1 209 13

Подсладените напитки водят до оплешивяване при младите мъже?

  • оплешивяване-
  • плешивост-
  • мъже-
  • загуба на коса-
  • подсладители-
  • подсладени напитки-
  • захар

Учени откриха връзка между ранното оплешивяване и консумацията на подсладени напитки

Снимка: Shutterstock

Китайско проучване установи възможна връзка между високата консумация на подсладени напитки и загубата на коса сред младите мъже, предаде Синхуа.

Изследователи от пекинския университет „Цинхуа“ анализираха резултатите от проучване сред 1028 китайски мъже на средна възраст 27,8 години. Около 57,6 процента от участниците са имали мъжки тип косопад (МТК), пише БТА.

МТК е най-често срещаната форма на косопад при мъжете, представляваща около 95 процента от всички видове оплешивявания при силния пол. Този тип косопад води до оредяване и/или загуба на коса предимно в предната или горната част на скалпа.

Подсладените със захар напитки, включени в проучването, са сокове, безалкохолни напитки, спортни и енергийни напитки, сладки млека, ядкови млека, сладки чайове и чаени напитки и кафе.

Сред участниците 44,6 процента казаха, че пият подсладени напитки повече от седем пъти седмично. Изследователите установяват, че мъжете с по-висока консумация на подсладени напитки имат по-голям риск от косопад. Средният седмичен прием на подсладени напитки е 4293 милилитра в групата на оплешивяващите - много по-висок от едва 2513 милилитра, регистриран сред групата с нормална коса.

Изследователите установиха, че по-високите количества захар водят до по-високи концентрации на серумна глюкоза, създавайки свръхактивна полиолна пътека (в органичната химия полиолът е органично съединение, съдържащо множество хидроксилни групи (-OH). Тази пътека е известна като мястото, където глюкозата се превръща във фруктоза. Когато пътеката е твърде активна, това може да доведе и до диабет. Проучването посочва, че симптомите на загуба на коса предполагат „свръхактивна полиолна пътека“.

Подчертаването на факта, че консумацията на подсладени напитки може да има потенциално отрицателен ефект върху външния вид, би трябвало да насочи вниманието на младите хора към по-здравословни хранителни навици, смятат изследователите.

Резултатите от проучването са публикувани в списание „Нютриънтс“ („Nutrients“).

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини