Фестивал на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра организират за пореден път в русенското село Бабово. Проверяваме какви са тайните рецепти и по-скъпо ли е вече варенето на ракия и приготвянето на зелевия деликатес.
Няколко майстори подготвят чорбата в така наречения „юнашки казан”. 300 килограма месо ще бъдат вложени в Бабовската зелева супа, уточни главният готвач Ангел Ангелов. То е осигурено от общината.
Ще бъдат раздадени 5000 порции и тогава ще бъде регистриран рекорд за най-голямата зелева чорба на Балканския полуостров. Ракията, която ще бъде раздадена, е 140 литра.
Греяната ракия и зелевата чорба вървят ръка за ръка, защото когато прекалят с наздравиците, гозбата премахва махмурлука.