Отидете към основна версия

3 168 8

Откриха най-старите скелети до този момент - на 52 милиона години (СНИМКИ)

  • скелети-
  • вкаменелости-
  • прилепи-
  • възраст-
  • древност

Скелетите на прилепи са на изключително малки видове и се смятат за най-старите открити до този момент

Снимка: Shutterstock

Два удивително запазени скелета на прилепи на 52 милиона години, открити в Уайоминг, са най-старите откривани някога и принадлежат на невиждан досега вид, разкриха изследователи, цитирани от vesti.bg.

Редките вкаменелости са открити при река Грийн Ривър в югозападната част на щата. Новооткритият вид е малко по-малък от най-близкия известен родствен вид прилепи Icaronycteris, и е можел лесно да се побере в човешка ръка със сгънати крила към тялото.

„Когато за първи път видях първия скелет, веднага си помислих, че е различен“, каза водещият автор Тим Ритберген, палеонтолог по прилепи и мениджър на колекцията в Центъра за биоразнообразие Naturalis в Лайден, Холандия. „Тъй като се намират по-ниско в стратиграфията в сравнение с други изкопаеми прилепи, те представляват най-старите скелети.“

Този новоописан вид се счита за един от най-старите известни скелети на прилепи, предоставящ нова представа за филогенезата на нашите най-ранни вкаменелости. Въпреки това все още има въпроси, които могат да бъдат разрешени само чрез възстановяване на по-добре дефинирани и пълни вкаменелости от прилепи.

Въз основа на техния анализ изследователите смятат, че прилепите от Грийн Ривър са еволюирали независимо от други еоценски прилепи. „Все още има много неща, които не знаем“, каза Ритберген. „След като имаме добър поглед върху разнообразието на прилепите, можем да изучаваме еволюционните адаптации и може би да намерим намеци, които ще ни доближат до откриването на прародителя на прилепите.“

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини