Отидете към основна версия

1 587 2

Рецепта на деня: Домашни хлебчета за бургери

  • хлебчета-
  • бургери

Може да ги съхранявате във фризера до 3 месеца

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

7 г суха мая или 14 г прясна мая 40 г захар 240 мл хладко мляко 75 г масло на стайна температура 450 г брашно 1 ч. л. морска сол 1 яйце Сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Активирайте маята като я смесите с 50 мл от млякото и малко захар. Оставете настрана маята да шупне за около 10 минути. (Водата не трябва да е много гореща, в противен случай ще убие маята. Уверете се, че е около 35°С).

2. В купа смесете брашното и солта. Добавете сместа с маята и разбъркайте добре, като използвате шпатула. С ръце замесете хубаво гладко тесто. Месете около 5 минути на ръка или 2-3 минути в миксер. Добавете кубчетата омекнало масло и месете, докато маслото не се смеси напълно с тестото. Месете още около 5 минути на ръка или 3 - 4 минути.

3. Покрийте купата със стреч фолио или кухненска кърпа. Оставете тестото да втаса на стайна температура за около 60 минути или докато удвои обема си.

4. Леко набрашнете тестото и го прехвърлете върху чиста работна повърхност. Разделете го на 8 равни части, като използвате остър нож. Вземете всяко парче тесто и го въртете между ръцете си, докато получите идеално кръгла топка. Поставете топката върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Уверете се, че има достатъчно място между хлебчетата. Внимателно намажете всяко хлебче с разбитото яйце. Покрийте с найлоново фолио и оставете хлебчетата да втасват на стайна температура за 50 минути или докато удвоят обема си. Загрейте фурната си до 200°C.

5. След като са удвоили обема си, отстранете фолиото и леко намажете хлебчетата за втори път с яйце. Поръсете със сусам. И преди да поставите тавата във фурната, може да пръснете малко вода вътре или поставете една чаша вода на дъното на фурната. След това поставете тавата върху средната решетка и изпечете.

6. Печете бургер хлебчетата за около 15 минути при 190°C, след това внимателно извадете чашата с вода и продължете да печете още 10 минути или до златисто кафяво. Извадете от фурната и прехвърлете хлебчетата върху решетка да изстинат.

Консумирайте хлебчетата веднага или ги съхранявайте в херметически затоврен съд във фризер до 3 месеца, пише actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини