13 Май, 2023 10:05 1 542 2

Рецепта на деня: Домашни хлебчета за бургери

  • хлебчета-
  • бургери

Може да ги съхранявате във фризера до 3 месеца

Рецепта на деня: Домашни хлебчета за бургери - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 7 г суха мая или 14 г прясна мая
  • 40 г захар
  • 240 мл хладко мляко
  • 75 г масло на стайна температура
  • 450 г брашно
  • 1 ч. л. морска сол
  • 1 яйце
  • Сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Активирайте маята като я смесите с 50 мл от млякото и малко захар. Оставете настрана маята да шупне за около 10 минути. (Водата не трябва да е много гореща, в противен случай ще убие маята. Уверете се, че е около 35°С).

2. В купа смесете брашното и солта. Добавете сместа с маята и разбъркайте добре, като използвате шпатула. С ръце замесете хубаво гладко тесто. Месете около 5 минути на ръка или 2-3 минути в миксер. Добавете кубчетата омекнало масло и месете, докато маслото не се смеси напълно с тестото. Месете още около 5 минути на ръка или 3 - 4 минути.

3. Покрийте купата със стреч фолио или кухненска кърпа. Оставете тестото да втаса на стайна температура за около 60 минути или докато удвои обема си.

4. Леко набрашнете тестото и го прехвърлете върху чиста работна повърхност. Разделете го на 8 равни части, като използвате остър нож. Вземете всяко парче тесто и го въртете между ръцете си, докато получите идеално кръгла топка. Поставете топката върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Уверете се, че има достатъчно място между хлебчетата. Внимателно намажете всяко хлебче с разбитото яйце. Покрийте с найлоново фолио и оставете хлебчетата да втасват на стайна температура за 50 минути или докато удвоят обема си. Загрейте фурната си до 200°C.

5. След като са удвоили обема си, отстранете фолиото и леко намажете хлебчетата за втори път с яйце. Поръсете със сусам. И преди да поставите тавата във фурната, може да пръснете малко вода вътре или поставете една чаша вода на дъното на фурната. След това поставете тавата върху средната решетка и изпечете.

6. Печете бургер хлебчетата за около 15 минути при 190°C, след това внимателно извадете чашата с вода и продължете да печете още 10 минути или до златисто кафяво. Извадете от фурната и прехвърлете хлебчетата върху решетка да изстинат.

Консумирайте хлебчетата веднага или ги съхранявайте в херметически затоврен съд във фризер до 3 месеца, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Благодаря
  • 2 инж технолог по хранене

    0 3 Отговор
    Предпочитам в цеха да замесим и да изпечем кексове. Обичам да правим кекс.И колежките ми също.