Отидете към основна версия

8 618 59

Кой е най-древният език в света?

  • език-
  • история-
  • древност-
  • санскрит-
  • писменост-
  • тамилски език-
  • култура-
  • азбука

Най-старите писмености на Земята датират от преди 6000 години, но още преди това е имало говорим език

Снимка: Shutterstock

Филолозите успяват някак да се обединят по темата кой е най-древният език на Земята, макар и по този въпрос отговорите да са повече от един. Това се дължи на съществени разлики в зависимост от това дали визираме най-стария език, който е бил само говорим, или най-стария, за който има писменост, пояснява trafficnews.bg.

Днес - на 24 май, когато почитаме езика, писмеността, просветата и грамотността, нека се опитаме да дефинираме най-древния език на Земята.

Най-древният говорим език на Земята

Ако визираме най-древния език на Земята, който е говорим, следва да посочим като такъв прачовешкия език, за който се казва, че е предшественик на всички езици по света. Хипотетичен език, около който се водят множество спорове.

Най-древният език на Земята, за който има писменост

Ако визираме език, за който има писменост, следва да изброим хетски, вавилонски и шумерски, датиращи от преди 6000 години. Най-старите писмени езици са открити под формата на клинописни глинени плочки, които се използвали от древните хора много, преди да бъдат открити други материали, върху които може да се пише, и много, преди да бъде изнамерен пергаментът.

Кой е най-древният език на Земята, който е жив и днес?

Любопитно е кой е древният език, съхранен до днес и използван и в настоящето. Множество езици са изчезвали през вековете, като този процес продължава и до днес, но има език, съхранил се през хилядолетията. Той е най-древният език на Земята, който е жив – тамилският, който се говори в Индия и произлиза от санскрит. Предполага се, че тамилският език датира между 5320 г. пр. н. е. и 8-ми век сл. н. е. – трудно е да бъде по-точно определен времеви период и учените имат определени разногласия по темата, но със сигурност тамилският език е най-старият жив, останал от древните цивилизации и съхранен до съвременните дни.

Други древни езици, останали живи и съхранени през хилядолетията, са:

- санскрит, датиращ от около 3500 години, - гръцки, датиращ от около 3400 години, - коптски египтянин, датиращ от около 2200 години, - еврейски, датиращ от около 3000 години, - китайски, датиращ от около 3200 години, - арамейски, датиращ от около 3100 години, - арабски, датиращ от около 2800 години, - персийски, датиращ от около 2500 години, - ирландски галски, датиращ от около 1500 години.

Както виждате в списъка на най-древните езици на света, подреден според предполагаемата им възраст, са и езици, които са популярни и познати или дори са официални като арабски, еврейски, китайски, гръцки, а някой от тях като китайският са сред най-говорените езици днес, както и сред най-изучаваните и един от 6-те официални в ООН.

Как и защо едни езици са изчезнали, а други не само са останали живи, но и са сред най-говорените в световен мащаб, както и приети за официални като китайския, на който говори около 20% от населението на земята, е тема на друг разговор, а тук ще обърнем внимание на най-древните вече изчезнали езици по света.

Кой е най-древният език в света и кои древни езици са изчезнали?

Някои сайтове сочат шумерския за първия език в света, за чието съществуване има доказателства от 3500 г. пр. н. е. За разлика от тамилския език – останал жив и употребяван и днес, много от най-древните езици са изчезнали през вековете, като сред тях са: хуритски, палаик, египетски, акадски, еламит, хетски, микенски гръцки.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.

Свързани новини