Необходими продукти:
3 яйца 250 г рикота 1 ч.л. ванилова есенция сокът на 1 малък лимон настърганата кора на 1 лимон 200 г захар 200 г брашно 2 ч.л. бакпулвер щипка сол 110 г разтопено масло 250 г пресни ягодиНачин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата с рикотата, ванилията, лимоновия сок и лимоновата кора до получаването на хомогенна смес. Добавете захарта, щипка сол и разбийте отново с миксера. Сипете брашното и бакпулвера и отново разбийте. Хубаво е тези две съставки да бъдат пресяти, преди да ги сложите към яйчената смес.
Когато се получи гладка смес можете да добавите и разтопеното масло и да разбиете още веднъж, докато тестото стане идеално гладко. Следва да сложите нарязаните плодове и да разбъркате с шпатула. Тестото се изсипва в намазнена тава, в която сте сложили хартия за печене.
За финал украсете с още малко ягоди и печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 50-60 минути или до готовност. След като кексът изстине може да го поръсите с пудра захар, пише Az-jenata.bg.