Необходими продукти:
- 3 яйца
- 250 г рикота
- 1 ч.л. ванилова есенция
- сокът на 1 малък лимон
- настърганата кора на 1 лимон
- 200 г захар
- 200 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 110 г разтопено масло
- 250 г пресни ягоди
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата с рикотата, ванилията, лимоновия сок и лимоновата кора до получаването на хомогенна смес. Добавете захарта, щипка сол и разбийте отново с миксера. Сипете брашното и бакпулвера и отново разбийте. Хубаво е тези две съставки да бъдат пресяти, преди да ги сложите към яйчената смес.
Когато се получи гладка смес можете да добавите и разтопеното масло и да разбиете още веднъж, докато тестото стане идеално гладко. Следва да сложите нарязаните плодове и да разбъркате с шпатула. Тестото се изсипва в намазнена тава, в която сте сложили хартия за печене.
За финал украсете с още малко ягоди и печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 50-60 минути или до готовност. След като кексът изстине може да го поръсите с пудра захар, пише Az-jenata.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ
10:32 12.06.2023
2 инж технолог по хранене
Рикотата е много приятно бяло сирене, с мек и леко сладък вкус. Структурата на рикотата много наподобява на гъста и зърнеста сметана. Сиренето е богато на редица витамини, магнезий, желязо, калций, селен и други. В състава му влизат и ценни аминокиселини. Рикотата е с изключително ниско съдържание на сол.
12:05 14.06.2023