Приготвянето на пухкав ориз може да изисква малко внимание и техника, но с правилния подход е възможно да постигнете желания резултат. Ето няколко съвета, които може да помогнат:
А ето и златните трикчета за приготвянето на съвършения ориз:
1. Като за начало, какъвто и вид ориз да изберете. Ако не планирате да правите ризото, важно е оризът да е лепкав.
Струва си да изплакнете оризовите зрънца с фино сито, докато водата стане напълно прозрачна - по този начин ще се отървете от нишестето, което „залепва“ оризът.
2. Що се отнася до съотношението на ориз и вода, общоприето е, че за една чаша ориз са необходими две чаши вода, но различните видове ориз изискват различно количество течност за готвене.
Например, по-добре е да готвите дългозърнест ориз в съотношение една чаша ориз към една и половина чаши вода, кръглозърнест ориз - една чаша ориз към две и половина или дори три чаши вода.
Но на пара - едно към две. Тук си струва да се отбележи, че производителят обикновено посочва тази информация върху опаковката.
3. Когато готвите ориз, изберете съд с дебело дъно - това ще позволи на температурата в него да се разпредели по-равномерно, което ще помогне да се избегне изгарянето на зърнената култура.
Поставете ориза в подсолена вряща вода. След това веднага разбъркайте и след като заври намалете котлона и покрийте с капак.
4. Останалото време на готвене дръжте капака и не бъркайте повече ориза - в противен случай оризът може да се начупи при бъркане и да отдели нишесте, което допринася за лепкавостта му. Времето за готвене на определен вид ориз винаги е посочено на опаковката.
5. Когато оризът е готов, свалете го от котлона и го оставете да престои с капак около 15 минути.
На този етап към готовата гарнитура може да се добави малко масло, пише jenata.blitz.bg.