Рецепта на деня: Муджадара - ливански пилаф с леща и ориз

28 Август, 2025 10:05 2 838 12

  • муджадара-
  • пилаф-
  • леща-
  • ориз-
  • какво да сготвя

Вкусно, питателно и лесно за приготвяне ястие, традиционно в Близкия изток

Рецепта на деня: Муджадара - ливански пилаф с леща и ориз - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 130 г леща;
  • 300 г ориз „Басмати“ (или булгур);
  • 3 малки глави лук;
  • 3 с. л. зехтин;
  • 1/2 ч. л. сол.

Начин на приготвяне:

В тенджера слагате лещата да се свари, а ориза накисвате за около 15 минути в топла вода, за да се отмие нишестето от него.

Когато лещата е готова, измивате ориза със студена вода и загрявате олиото в тенджера. Добавяте лещата и ориза и доливате с вода, колкото да покрие продуктите. Изчакайте да заври и намалете огъня.

Оставяте да се вари на слаб огън. (Добре е под тенджерата да сложите нещо като тиган или друг плосък съд, за да не загаря оризът.)

Нарежете лука на жулиени и в дълбок тиган загрейте олио (около 1/2 ч. ч.). Добавете лука. Пържете на слаб огън. Лукът е готов, когато започне да става златист. Не чакайте да стане кафяв, защото така, когато го извадите ще почернее, ще загуби сладостта си и по-скоро ще нагарча.

Сервирайте готовото ястие, докато е още топло и отгоре поръсете лука. По желание можете да поднесете с кисели краставички или салата, пише bonapeti.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    3 7 Отговор
    Бкяк..... егати и гадното ! Ако имах прасе и му сипех такова нещо , сигурен съм че щеше да започне да грухти възмутено !!!

    Коментиран от #2

  • 2 честен циониост

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Щото не си опитвал и не знаеш. Трябва да му се сложи и лимонов сок накрая.
  • 3 арабските яденета увеличават

    3 2 Отговор
    седалищата . затова не ги дават в болници, училища, но дюнерите са ни по добри от тези в фрг . вкуснотия .

    Коментиран от #4

  • 4 И образуват

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "арабските яденета увеличават":

    газове .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Палестинец

    0 2 Отговор
    В Ивицата слагат от всичко по малко, защото толкова е им е останало!

    Коментиран от #9

  • 9 Ционист

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Палестинец":

    И,скоро чичи Биби, ще ви прати на почивка в Египет, или Саудитска Арабия
  • 10 Анонимен

    4 0 Отговор
    Отдавна чакаме да ни посегне!
  • 11 Сойка Присмехулка

    2 1 Отговор
    Редбул дава крила, а муджадара дава тяга.
  • 12 Анонимен

    0 1 Отговор
    Всеки с проблемите си!