Рецепта на деня: Постни пълнени чушки с ориз

24 Декември, 2025 10:05 725 5

  • постни-
  • пълнени чушки-
  • ориз-
  • бъдни вечер-
  • какво да сготвя

Една изпитана идея за вкусно ястие, което е абсолютно задължително за Бъдни вечер

Рецепта на деня: Постни пълнени чушки с ориз - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1.5 килограма червени и зелени чушки;
  • 450 грама ориз;
  • 1 малка глава кромид лук;
  • 2 зелени чушки (тип сиврия) за плънката;
  • 250 мл доматен сок;
  • 1 връзка пресен магданоз;
  • 100 мл зехтин или олио;
  • 50 грама масло (за тези, които не постят стриктно);
  • 2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. червен пипер.

Начин на приготвяне:

В голям тиган запържете ситно нарязаните зеленчуци – кромида и сиврията – в мазнината с малко сол. Трябва им съвсем малко време. Добавете червения пипер и бъркайте енергично, за да не загори. Веднага след това сипете доматите.

Оставете соса да ври на ниска степен. Изчакайте, докато започне леко да пръска. Това е знакът да прибавите изчистения и добре измит ориз. Бъркайте, докато оризът абсорбира течността и остане само на мазнина.

Сега е моментът да махнете тигана от огъня. Добавете наситнения магданоз и черния пипер. Ароматът вече ще е невероятен, пишат от blitz.bg.

Измийте и почистете чушките от семето. Пълнете ги внимателно, но задължително рехаво. Оризът има нужда от място, за да набъбне. Ако ги натъпчете прекалено, ще остане суров или чушките ще се спукат.

Подредете ги в голяма 5-литрова тенджера. Залейте ги с точно 5 чаши вода. Варете на бавен огън с леко отхлупен капак.

Внимавайте много с водата - чушките също пускат течност. Ако оризът още е твърд, а водата е извряла, добавете само една чаша допълнително. По-добре е да прибавите по-късно, отколкото да плуват в прекалено много вода – така ще се разпаднат.

Когато оризът е готов, изключете котлона. Оставете ги похлупени на топлия котлон за още малко. Така и самата чушка ще омекне перфектно. След това ги прехвърлете в друг съд, за да не се подводни оризът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дядо Коледа

    2 0 Отговор
    Св. Никола Мирликийски е прототипът на дядо Коледа.

    Живял е в гр. Мира, Ликия и бил епископ на града. Защитвал бедните, болните, децата, бременните, спасявал рибари в бурите, защитавал несправедливо осъдените, носел подаръци на децата , увити в чорап и се спускал през комините в къщите им, за да ги остави пред камината. Преживе вършел чудеса, лекувал безнадеждно болни.
    След смъртта му обявен за свети, мощите му са нетленни, саркофагът му и днес се намира в църквата в Мира, но мощите му са откраднати от венециански търговци и пренесени в Бари, Италия.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дядо поп

    2 1 Отговор
    Майстора , (съвременно Шефа) го боли едната ръка , пита се как е напълнил чушките?
  • 5 Важно!

    1 0 Отговор
    Още преди да започнете да пълните чушките, леко надупчете всяка една от тях на по 3-4 места, само с върха на остро ножче. Така по време на варенето вътре в чушката ще влиза по малко от водата. Хем оризът ще се свари по-добре и ще набъбне, хем водата, в която се варят чушките ще придобие качеството на лек сос и ще овкуси чушката и отвън. Баба прави така и каквото е сготвила, всичко е неземно вкусно!