Необходими продукти:
450 гр. кайма 300 гр. моцарела 4 бр. тиквички (не много големи) 600 гр. ситно нарязани домати 3 скилидки чесън 1 глава лук 1 бр. зелена чушка 4 филийки бял хляб 2 чаени лъжици сушен риган 5 стръка босилек 5 стръка магданоз чили на люспи зехтин сол и прясно смлян черен пиперНачин на приготвяне:
Загрейте фурната до 175˚C. Нарежете тиквичките по дължина на парчета с дебелина 7-8 мм, поставете ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги поръсете с малко сол. Сложете тавата във фурната и печете тиквичките за 15-20 минути.
Обелете лука и чесъна. Почистете чушката. Лукът и чушката нарежете на малки кубчета, а чесъна наситнете добре.
Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете чесъна, лука и чушката и задушете за 7-10 минути, докато омекнат.
Изсипете каймата и продължете да пържите още 5 минути. След това добавете нарязаните домати, чилито на люспи, ригана, босилека и магданоза и оставете да къкри 30 минути на слаб огън.
Преди да махнете тигана от огъня, овкусете със сол и черен пипер.
Премахнете корите от хляба и натрошете средата. Запържете трохите в сух тиган до златистокафяво.
На дъното на правоъгълна форма за печене поръсете малко от трохите. Отгоре наредете един ред тиквички, залейте с част от месния сос и поръсете с малко моцарела.
След това наредете нов ред тиквички и поръсете с галета. Повтаряйте слоевете, докато съставките не свършат. Най-горният слой трябва да бъде от моцарела.
Покрийте формата за печене с фолио и печете 30 минути. След като времето изтече, махнете фолиото и печете още 15 минути, пише jenata.blitz.bg.