Отидете към основна версия

3 417 12

Oткриха планета, която не би трябвало да съществува

  • екзопланета-
  • звезда-
  • космос-
  • планети

Изследвали звезда, която изглеждала много подобно на нашето Слънце, и открили, че там има планета, която по всички правила е трябвало да e погълната

Снимка: Shutterstock

Много от усилията на изследователите днес са насочени към откриване на подобни на Земята планети, подходящи за живот. Тези усилия са фокусирани върху така наречените звезди от „главната последователност“ подобни на нашето Слънце – звезди, които се захранват от сливане на водородни атоми с хелий в своите ядра, благодарение на което остават стабилни милиарди години. Повече от 90 процента от всички известни екзопланети досега са открити около звезди от „главната последователност“.

Сливането на тези две звезди може да е предотвратило разширяването, на която и да е от звездите до размер, достатъчно голям, за да погълне планетата Хала. Ако една звезда сама по себе си стане червен гигант, тя би погълнала Хала – обаче, ако се слее със спътникова звезда, тя ще премине направо във фаза на изгаряне на хелий, без да поглъща планетата.

Друга алтернатива е Хала да е сравнително нова планета. От сблъсъка между двете звезди може да се е образувал облак от газ и прах и от него да се е образувала планетата.

Което и обяснение да е правилното, откриването на близка планета, обикаляща около горяща хелий червена гигантска звезда, показва, че природата намира начини екзопланетите да се появяват на места, където най-малко ги очакваме.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини