Отидете към основна версия

2 112 20

Откриха гигантски мутирали вируси с крайници в САЩ (СНИМКИ)

  • вируси-
  • мутант-
  • мутации-
  • гиганти-
  • размери

Невижданите до този момент вируси са открити в горската почва край Бостън

Снимка: Shutterstock

Учените са открили "поразително разнообразие" от гигантски вируси, които придобиват "невъобразими досега" форми и свойства само в няколко шепи горска почва. Тези гигантски вируси имат извънземно изглеждащи придатъци и вътрешни структури, които никога не са били виждани досега, предава vesti.bg, позовавайки се на sciencealert.com.

Пробата от почвата е събрана през 2019 г. от гората Харвард, недалеч от Бостън в САЩ.

Тя е изпратена със самолет до Института "Макс Планк" в Германия, където е изследвана с помощта на трансмисионна електронна микроскопия - процес, при който обектите се увеличават с помощта на сноп електрони. Тестът разкри, че почвата е пълна с гигантски вируси с ширина до 635 нанометра.

"Този завладяващ прозорец към сложния свят на почвените вируси не оставя съмнение, че голямото генетично разнообразие на гигантските вируси е съпроводено от разнообразни и немислими досега структури на частиците, чийто произход и функции предстои да бъдат изучени", пишат микробиологът Матиас Фишер, електронният микроскопист Улрике Мерсдорф и биологът Джефри Бланчард.

Гигантските вируси, които паразитират върху водораслите, се изучават от десетилетия. Но тази област наистина се разгръща през 2003 г., когато в охладителна кула в Англия е открит първият гигантски (с ширина 400 nm) вирус, растящ в амеба. Той е наречен "мимивирус", тъй като имитира външния вид на бактериите.

През 2010 г. беше поставен световен рекорд с откриването на огромния Megavirus chilensis с ширина 700 nm край бреговете на Чили. През 2013 г. в езеро в Мелбърн е открит пандоравирус с размери 1000 nm. Той е кръстен на митичната кутия на Пандора.

Сегашният рекордьор е Pithovirus sibericum с ширина 1 500 nm - гигантски вирус, погребан в сибирската вечна замръзналост в продължение на 30 000 години, но открит при размразяването на леда през 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Свързани новини