Отидете към основна версия

3 011 8

Хобито на Елизабет Втора за 10 млн. паунда, което крал Чарлз не иска да го продължи

  • елизабет втора-
  • крал чарлз трети-
  • хобита-
  • кралско семейство-
  • пощенски марки

Кралското семейство е развило редица хобита и занимания, които се простират далеч назад в историята

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Известно по цял свят със своите особени и завладяващи интереси, кралското семейство е развило редица хобита и занимания, които се простират далеч назад в историята.

Сред зашеметяващите им занимания, като поло, каране на карета и лов на глухарчета, има едно странно терапевтично занимание, което някои от най-привилегированите личности в света споделят с обикновените хора - колекционирането на марки.

Въпреки това, както се очаква от кралските особи, тяхната колекция от марки не е нищо друго освен изумителна и се оценява на 10 млн. паунда.

Покойната кралица е петият член на кралското семейство, който попълва престижната Кралска филателна колекция, и продължава традицията, започната през 1864 г. от принц Алфред, син на кралица Виктория.

Принц Алфред предава колекцията си на своя брат, бъдещия крал Едуард VII, който от своя страна я подарява на своя син, крал Джордж V.

С течение на времето колекцията си проправя път по кралска линия, като накрая попада при крал Джордж VI и накрая при покойната кралица. Появата на пощенските марки датира от 6 май 1840 г., по време на ранното управление на кралица Виктория.

Тогава изпращането на писмо е струвало само едно пени. От всички кралски попечители крал Джордж V проявява изключителна отдаденост към съхраняването и разширяването на колекцията.

Още преди да се възкачи на престола, когато все още е известен като херцог на Йорк, през 1893 г. принц Джордж заема длъжността почетен вицепрезидент на бъдещото Кралско филателно дружество в Лондон.

Страстта на крал Джордж V към колекционирането на пощенски марки не познава граници, тъй като той поставя забележителен рекорд за най-високата цена, плащана някога за една пощенска марка, пише vesti.bg.

Крал Чарлз има и други хобита

И въпреки че традицията се предава от стотици години, крал Чарлз не планира да я продължи - вместо това предпочита да се занимава с акварелна живопис и градинарство.

Преди смъртта на кралица Елизабет II кралският експерт Фил Дампиер заяви пред Fabulous Digital: "Кралицата обичаше да показва колекцията си от марки на посетителите, например на държавните глави, които отсядат в Бъкингамския дворец.

"Това беше една от нейните гордости и радости, не само защото притежаваше едни от най-ценните марки в света, но и защото беше надградила семейно съкровище и смяташе, че е направила така, че баща ѝ и предишните монарси, които са я притежавали, да се гордеят с нея."

В началото на 2022 г. крал Чарлз вижда 79 свои акварела, показани в Гарнизонния параклис в Челси. Тогавашният принц на Уелс говори за хобито си на изложбено пано и каза, че рисуването "освежава части от душата, до които другите дейности не могат да достигнат".

Той добави: "Все повече осъзнаваш неща, които преди това може да са убягвали от вниманието ти - качеството на светлината и сянката, на тона и текстурата, на формата на сградите. Всичко това изисква най-интензивна концентрация и следователно е едно от най-релаксиращите и терапевтични упражнения, които познавам.

"Всъщност в моя случай смятам, че то ме пренася в друго измерение, което буквално освежава части от душата, до които другите дейности не могат да достигнат. Започнах да рисувам изцяло, защото фотографията не ми доставяше удоволствие."

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини