Отидете към основна версия

6 091 8

Ако имахте две крави ...

  • крава-
  • идеология-
  • икономика

Какво бихте направили, ако имате две крави? Ето няколко жокера от различни краища на света:

Социализъм: имате две крави и давате едната на съседа си.

Комунизъм: имате две крави, правителството ви ги взема и ви дава малко мляко.

Фашизъм: имате две крави, правителството ви ги взема и ви продава мляко.

Нацизъм: имате две крави, правителството ги взема и ви застрелва.

Бюрократизъм: имате две крави, правителството ги взема, застрелва едната, дои другата, а млякото изхвърля.

Класически капитализъм: имате две крави, продавате едната и купувате бик. Развъждате много крави, икономиката се разраства. Пенсионирате се и живеете от приходите си.

Кралска банка на Шотландия – капитализъм: имате две крави. Продавате три от тях чрез публично листваната на борсата компания като ползвате откритите от баджанака ви акредитиви с възможност да си върнете всички четири крави, а след освобождаване на данъци – пет. Млякото от шестте крави се прехвърля чрез офшорка на Каймановите острови, собственост на таен акционер, който продава правата за всичките седем крави обратно в компанията, която сте листвали на борсата. Годишният отчет показва, че компанията ви притежава осем крави с възможност за още една. Продайте една крава, за да купите новия президент на САЩ, оставайки с девет крави. При официалното съобщение не се предоставя балансов отчет. Инвеститорите купуват вашия бик.

Американска компания: имате две крави. Продавате едната. Насилвате другата да дава мляко за четири крави. После наемате консултант, за да анализира, защо кравата е умряла.

Гръцка компания: имате две крави. Вземате хиляди евро за изграждане на плевни, на навеси, за доене на кравите, за млекопреработвателни предприятия, за хладилни складове, където да съхранявате млякото и други. Все още имате само две крави.

Френска компания: имате две крави и започвате стачка, защото искате да имате три крави….

Японска компания: имате две крави и ги променяте така, че да са една десета от размера на обикновена крава и да дават 20 пъти повече мляко. После правите хитроумен анимационен портрет, наречен Кравакимон и ги продавате по света.

Италианска компания: имате две крави, но не знаете къде са те. Просто отивате да обядвате.

Швейцарска компания: имате 5000 крави, но нито една не е ваша собственост. Карате други да ви плащат, затова, че ги съхранявате.

Китайска компания: имате две крави. Имате 300 човека, които ги доят и вие отчитате, пълна работна заетост, висока животинска производителност и арестувате журналиста, който е публикувал истинските цифри.

Индийска компания: имате две крави и се молите на тези божества.

Британска компания: имате две крави. И двете крави са „луди крави“.

Иракска компания: всеки си мисли, че имате много крави. Казвате им, че нямате нито една. Никой не ви вярва и затова ви бомбардират и нахлуват в родината ви. Вие пак нямате нито една крава, но живеете в демокрация.

Австралийска компания: имате две крави. Бизнесът върви добре. Затваряте офиса и отивате да празнувате с няколко бири.

Нова Зеландия компания: имате две крави. Една от тях е доста привлекателна.

Българска компания: ... Моля допишете в коментарите долу.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини