Отидете към основна версия

912 23

Климатичните промени ще влошат вкуса на бирата

  • бира-
  • вкус-
  • реколта-
  • климатични промени-
  • глобалното затопляне-
  • хмел

Учените смятат, че реколтата от хмел значително ще намалее до 2050 г.

Снимка: Shutterstock

Глобалното затопляне може да се отрази негативно на любимата алкохолна напитка на милиони хора по Земята. Прекалено топлото време се отразява отрицателно на съдържанието на алфа-киселини в хмела, които придават характерния аромат и горчив вкус на бирата, предаде ВВС.

Група учени от чешката академия на науките и университета в Кеймбридж е сравнила метеорологичните данни от отминали години със съответното съдържание на алфа-киселините в шишарките на хмела, отглеждан в полята на Германия, Чехия и Словакия. Те стигнали до извода, че към 2050 г. реколтата от хмел може да намалее с 18%, а съдържанието на алфа-киселини с една трета.

Това означава, че бирата може да изгуби характерния си вкус и да стане по-скъпа. Най-сериозно това може да се отрази на малките пивоварни, произвеждащи крафт-бира. За тях комбинацията на шишарки от хмел с различно съдържание на алфа-киселини и различни аромати е ключов елемент от бизнеса, пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини