Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 14:32 901 23

Климатичните промени ще влошат вкуса на бирата

  • бира-
  • вкус-
  • реколта-
  • климатични промени-
  • глобалното затопляне-
  • хмел

Учените смятат, че реколтата от хмел значително ще намалее до 2050 г.

Климатичните промени ще влошат вкуса на бирата - 1
Снимка: Shutterstock

Глобалното затопляне може да се отрази негативно на любимата алкохолна напитка на милиони хора по Земята. Прекалено топлото време се отразява отрицателно на съдържанието на алфа-киселини в хмела, които придават характерния аромат и горчив вкус на бирата, предаде ВВС.

Група учени от чешката академия на науките и университета в Кеймбридж е сравнила метеорологичните данни от отминали години със съответното съдържание на алфа-киселините в шишарките на хмела, отглеждан в полята на Германия, Чехия и Словакия. Те стигнали до извода, че към 2050 г. реколтата от хмел може да намалее с 18%, а съдържанието на алфа-киселини с една трета.

Това означава, че бирата може да изгуби характерния си вкус и да стане по-скъпа. Най-сериозно това може да се отрази на малките пивоварни, произвеждащи крафт-бира. За тях комбинацията на шишарки от хмел с различно съдържание на алфа-киселини и различни аромати е ключов елемент от бизнеса, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    Точно

    Коментиран от #8

  • 2 Кий пие бира..освен за изтрезняване?

    4 4 Отговор
    Колкото по-вкисналя,толкоз пи-добре,,,като разсолницата/Зелевата Чорба/

    Коментиран от #11

  • 3 АБВ

    4 2 Отговор
    Хич не ми пука аз бира не пия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПиПи

    5 2 Отговор
    Като е малко съдържанието на алфа-киселини,ще караме с бета-киселини.
  • 6 Сандо

    13 1 Отговор
    Ето така се обработва човешкото стадо.И Прозорецът на Овертон се премести още малко в желаната посока!
  • 7 Шупер

    8 1 Отговор
    Новата джендъpбиричка, ще е супер с американска ГМО царевичка, yкраинско зърно обогатено с обеднен уран и рекламно лице г-ца Дилън Мълвейни 🍻
    Наздраее на и за Промяната!
  • 8 Внимание с алкохола

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не прекалявайте! Последиците могат да ви доведат до необратими обстоятелства!

    Коментиран от #14

  • 9 Еко-джихадист

    4 1 Отговор
    Край! Това е последната капка! Обявявам зелен-еко-джихад на всички тецове!
  • 10 коментар

    6 1 Отговор
    Глобално, колко да е глобално това "затопляне"? Витоша е поблеляла по билата и високите части, средата на октомври.

    Коментиран от #15

  • 11 хванах те

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кий пие бира..освен за изтрезняване?":

    Хибридник!
  • 12 Механик

    11 1 Отговор
    Вкусът на "бирата" вече отдавна е влошен. И то не от затоплянето, а от ГМО-царевицата от която се прави бирата. В същност това изобщо не е бира. А тия дето пият разни "велики марки" и се имат за бираджии, вече отдавна са забравили, а по-младите дори и не помнят вкуса на истинската бира.
    Но има и някои, които помним тоя вкус. Както на нашата така и на западната, хубава бира и ние ви казваме най-отговорно: "Мили хора, това което пиете НЕ Е бира!"
  • 13 Това си е регионален проблем на...

    7 0 Отговор
    Германия, Чехия и Словакия. Тяхното е БИРА. У нас се пие "бира" с ГМО дрожди, способни да ферментират царевица, ориз, некачествен ечемик и разни други. Няма го на етикета, но то не и нужно щом клиентът се интересува само от цената и количеството.
  • 14 Механик

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Внимание с алкохола":

    Много и настоятелно молим, хората дето се напиват от бира, да не дават акъл на хората, които изтрезняват с бира!
    Още по-малко, да се месят в работата на хората, които пият водка/ракия/уиски и ползват бирата за разредител.
    Молим ви, да си пиете "изоспортчетата", "монстерите" и "д-р Вии"-тата с добавен протеин.... от брашно от инсекти и да си мълчите!

    Коментиран от #16

  • 15 плащай зелен данък

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "коментар":

    и "не поглеждай нагоре". Каква е тази дезинформация за сняг през октомври? Да не се наложи да спираме достъпа!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Счетоводител

    4 0 Отговор
    Както са написали колеги в коментари 13 и 14, бирата в България изобщо не е бира, не коментирам как се прави, а нейните вкусови качества. Масово в България се прави бира по лиценз и няма нищо общо с марката. За сравнение един Карлсберг, Амстел нямат нищо общо с произведените тук. От чешките, само Будвайзера и Пилзен са чешки тук, другите чешки бири се правят по лиценз и не се са добри.

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    5 0 Отговор
    Индустрията търси все повече начини да смъкне себестойността на продукта и да увеличи печалбите. Нови и нови изкуствени боклуци биват вкарани в употреба, замествайки биологичните съставки. Вкусът неминуемо се влошава и трябва за това да е виновен някой друг. Глобалното затопляне е едното, което може да бъде обвинено. Другото е Путин.
  • 21 от сайта на Европейската комисия

    3 0 Отговор
    "По цял свят, но особено в Европа, площта намалява, като една от причините за това е нарастващото съдържание на алфа-киселини в хмела и все по-слабото му използване в производството на бира. Алфа-киселините са съставка на хмела, която придава на бирата нейния горчив вкус и други аромати."

    Та значи авторите на статията са взели за "отправна точка" опорката за глобалното затопляне и "са повдигнали Земята" (обясняват защо ще поскъпва бирата, независимо, че производствената цена при намалено съдържание на хмел и увеличен дял на царевица, всъщност ще намалява). Прозорец на ... му се викало на такава новина.
  • 22 не всички чешки бири

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Счетоводител":

    са това, което бяха. Будвайзер е собственост на AB InBev, Пилснер Уркуел също беше тяхна собственост преди да го продадат на японците от Asahi. Чакай същото качество от акционерна компания.
    Чешка бира - да, но оригинална, от независима пивоварна и по възможност непастьоризирана и/или нефилтрирана.
  • 23 пенсионер от Варна

    2 0 Отговор
    за вкуса не знам, но вече намериха оправдание за безумната цена.....