Отидете към основна версия

1 703 11

Учени: Прах е основната причина за гибелта на динозаврите

  • динозаври-
  • изчезване-
  • гибел-
  • астероид-
  • прах

Това е заключението на компютърните симулации на последиците от удара на астероида, който преобърнал живота на Земята преди 66 млн. години

Снимка: Shutterstock

В крайна сметка динозаврите са били унищожени от прах. Това е заключението на компютърните симулации на последиците от удара на астероида, който преобърнал живота на Земята преди 66 млн. години. Катаклизмът в района на днешния Чиксулуб на мексиканския полуостров Юкатан унищожил 75% от видовете на Земята, включително и невинните динозаври. Точното естество на смъртоносния удар обаче занимава учените от десетилетия, като за виновници се смятат горските пожари, изхвърлящи сажди, вулканичните изригвания и огромните количества сяра.

Стив Брусат, професор по палеонтология и еволюция в Единбургския университет, който не е участвал в изследването, описва астероида, убил динозаврите, като "апокалиптичен". Той каза: "Това е най-големият астероид, който е удрял Земята през последните половин милиард години, и е ударил със силата на над милиард ядрени бомби, взети заедно. Но не това е истинският причинител на смъртта на динозаврите и на 75% от останалите видове, които са измрели. Това, което реално е довело до тяхната гибел, е случилото се след това, като прахът и мръсотията от удара на астероида са навлезли в атмосферата и са блокирали слънцето. Земята е потъмняла и застинала за няколко години. Астероидът не е убил всички динозаври наведнъж, а е бил скрит убиец, който е предизвикал война на изтощение, довела до изчезването на три от всеки четири вида."

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини