Отидете към основна версия

4 444 15

Мистерията се повтаря: Още една група туристи изчезна в прохода Дятлов в Урал

  • урал-
  • дятлов-
  • колат-
  • мистерия-
  • изчезване

Преди 60 години групата на Игор Дятлов мистериозно загива в планината Урал

Петима туристи изчезнаха мистериозно по време на рафтинг по река Вижай близо до т. нар. проход Дятлов в Урал. През 1958 г. ученият Игор Дятлов и негови студенти заминават на експедиция, но загадъчно изчезват. В продължение на два месеца спасителни екипи издирват телата на планинарите и ги откриват разсъблечени и разчленени с отворени от ужас очи. Най-разпространената версия за инцидента е изненадваща лавина, затрупала групата, но доказателствата за това не са категорични.

От тогава до днес и други членове на експедиции са изчезвали загадъчно в района. При последния такъв случай петима туристи, които са в неизвестност от 26 октомври, се търсят от полиция и спасители в Свердловска област, пише Блиц.

Изчезналата група туристи се състои от директор на търговска фирма от град Березовски и четирима логистици от същото предприятие. На 26 октомври те отишли в село Тохта, откъдето се отправили към село Вижай, като разстоянието между двете населени места е около 50 километра по вода, разкри началникът на пресслужбата на районното управление на МВР Валерий Горелих.

На 30 октомври в 10 часа сутринта те е трябвало да се срещнат във Вижай с организатора на екскурзията, но те не се появили в уречения час, уточни Горелих.

В момента полицията не изключва нито една версия. Известно е, че пътят до Тохта се усложнява от факта, че експедицията е трябвало да пресече две реки. Според спасители туристите са претърпели инцидент в плиткото течение на река Вижай заради внезапната промяна на времето.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини