Отидете към основна версия

749 7

Какво се случва с мозъка на спортния запалянко, докато гледа как отборът му губи или печели?

  • мозък-
  • спортен фен-
  • запалянковци-
  • запалянко-
  • скенер-
  • загуба-
  • победа

Учени сканираха мозъците на футболни запалянковци, докато гледат как любимите им отбори отбелязват гол или губят мач

Снимки: Shutterstock

Спортните фенове изпитват несравнима радост, когато гледат любимият им отбор да печели мач, но от друга страна, когато губят, разочарованието е неизбежно. Оказва се, че тези "чувства" могат да се наблюдават в мозъка ни.

Изследователи от Clínica Alemana de Santiago в Чили сканираха мозъците на футболните фенове и установиха, че гледката на отбелязан гол от техния отбор осветява областта, свързана с възнаграждението. Когато обаче отборът им губи, мрежата от мозъчни области, свързани с ментализацията, става по-активна - сигнал, че те се опитват да осмислят току-що случилото се, предава Daily Mail.

С други думи, чувстваме се добре, когато гледаме как нашият отбор бележи. А когато видим, че съперниците на нашия отбор им вкарват, се опитваме да рационализираме.

"Когато губят, може да се активира мрежата за ментализация, която отвежда фена до интроспективно състояние", казва Заморано и добавя: "Това може да смекчи част от болката от загубата. Наблюдавахме и инхибиране на мозъчния възел, който свързва лимбичната система с фронталния кортекс, което затруднява механизма, регулиращ когнитивния контрол, и увеличава вероятността от изпадане в деструктивно или агресивно поведение'.

Изследването на тези пламенни футболни привърженици може да предложи прозрения за политическото пристрастие и други форми на фанатизъм, но в по-малко променлив контекст от расовите конфликти или политическото насилие, допълва Заморано.

"Спортното предпочитание и подкрепа... предоставят уникална възможност да се анализира как интензивната отдаденост влияе върху невронната активност в по-малко спорен контекст, особено като се подчертае ролята на отрицателните емоции, свързаните с тях механизми за инхибиторен контрол и възможните адаптивни стратегии", каза той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини