Отидете към основна версия

1 686 25

60 години след убийството на Джон Кенеди: Знаем ли всичко?

  • джон кенеди-
  • американски президент-
  • убийство

Американският президент Джон Ф. Кенеди бе застрелян на 22 ноември 1963 година

Снимка: Shutterstock

Градът е Далас, щата Тексас, датата е 22 ноември 1963 година. Когато проехтява първият изстрел по кортежа, американският президент Джон Ф. Кенеди се хваща за гърлото. Секунди по-късно главата му пада назад, след като е улучен от втория и фатален изстрел, пише Deutsche welle.

Бруталното публично убийство на Кенеди е заснето от Ейбрахам Запрудер, който е оператор аматьор. Неговите кадри служат като отправна точка за редица книги, документални и игрални филми за убийството.

Една безкрайна история

Семейство Кенеди изглежда е преследвано от нещастия: По-малкият брат на Джей Еф Кей Боби Кенеди е убит през 1968 г., когато започва президентската си кампания; политическите амбиции на най-малкия му брат Едуард Кенеди са провалени, след като той бяга от мястото на катастрофата, при която загива неговата спътничка в автомобила Мери Джо Копекни. Джон Ф. Кенеди-младши, син на бившия президент на САЩ, загива, когато малкият му самолет се разбива край остров Мартас Винярд на 16 юли 1999 г.

От героичните му дела по време на Втората световна война, през сензационните му афери с Мерилин Монро до ангажимента му към гражданските права и далновидните му планове за космически пътувания, Кенеди винаги е очаровал хората - още повече след смъртта му. 60 години след убийството на американския президент спекулациите за мотивите за смъртта му не са спрели и това вероятно ще продължи.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини