Отидете към основна версия

3 629 17

Как да разпознаем старото и развалено месо още в магазина?

  • месо-
  • пазаруване-
  • прясно месо-
  • избор-
  • магазин

Прясното месо се отличава най-добре по цвета и аромата

Снимка: Shutterstock

Откриването на висококачествено месо може да се окаже истинско предизвикателство, особено по празниците, тъй като производителите често се фокусират върху атрактивната опаковка, отклонявайки вниманието от качеството на продукта. Вместо да се подлъгваме по външния вид, е важно да обърнем специално внимание на самото месо.

Тук представяме няколко ключови признаци, чрез които можем да разпознаем истински прясното месо и да изберем най-доброто за нас.

Изследвайте внимателно месото - при нарушаване на условията за съхранение, може да се образува слузест слой върху него.

Свежото говеждо месо има умерен червен цвят, не е необходимо да бъде ярко червено - това не е естествено. Телешкото има естествено розово-червен оттенък, а говеждото - тъмно червен. Белият цвят на мастните слоеве е ключов показател. Свинското трябва да е бледо розово. Теглото на прясното месо всъщност е по-малко от застоялото. Старото месо натежава повече на везната.

При месо, което не е съвсем прясно, като например при говеждото, част от него може да има червеникав оттенък, а друга част - сиви петна.

Обърнете внимание, че повърхността на прясното месо не е мокра и блестяща, а има "сушилна кора". Ръцете ви остават почти сухи при докосване на качествено месо, а текстурата му е по-еластична. Когато го натиснете, вдлъбнината бързо изчезва - това е ясен признак за свежест.

Не на последно място е миризмата. В магазина често е трудно да се оцени, но у дома преди готвене можете да почувствате приятната му аромат, което е ясен индикатор за качество, съветва jenata.blitz.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.

Свързани новини