Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 15:05 3 560 17

Как да разпознаем старото и развалено месо още в магазина?

  • месо-
  • пазаруване-
  • прясно месо-
  • избор-
  • магазин

Прясното месо се отличава най-добре по цвета и аромата

Как да разпознаем старото и развалено месо още в магазина? - 1
Снимка: Shutterstock

Откриването на висококачествено месо може да се окаже истинско предизвикателство, особено по празниците, тъй като производителите често се фокусират върху атрактивната опаковка, отклонявайки вниманието от качеството на продукта. Вместо да се подлъгваме по външния вид, е важно да обърнем специално внимание на самото месо.

Тук представяме няколко ключови признаци, чрез които можем да разпознаем истински прясното месо и да изберем най-доброто за нас.

Изследвайте внимателно месото - при нарушаване на условията за съхранение, може да се образува слузест слой върху него.

Свежото говеждо месо има умерен червен цвят, не е необходимо да бъде ярко червено - това не е естествено. Телешкото има естествено розово-червен оттенък, а говеждото - тъмно червен. Белият цвят на мастните слоеве е ключов показател. Свинското трябва да е бледо розово. Теглото на прясното месо всъщност е по-малко от застоялото. Старото месо натежава повече на везната.

При месо, което не е съвсем прясно, като например при говеждото, част от него може да има червеникав оттенък, а друга част - сиви петна.

Обърнете внимание, че повърхността на прясното месо не е мокра и блестяща, а има "сушилна кора". Ръцете ви остават почти сухи при докосване на качествено месо, а текстурата му е по-еластична. Когато го натиснете, вдлъбнината бързо изчезва - това е ясен признак за свежест.

Не на последно място е миризмата. В магазина често е трудно да се оцени, но у дома преди готвене можете да почувствате приятната му аромат, което е ясен индикатор за качество, съветва jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    21 2 Отговор
    Ще го разпознаете друг път търговските вериги са магьосници перат месото и го докарват да изглежда сякаш вчера са заклали хайванчето.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 Сила

    16 2 Отговор
    НИКАК....... разпознава се после, в кенефа, или по зле, в токсикологията

    Коментиран от #3

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сила":

    Прашница
  • 4 Никога

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    не купувам от големи търговски вериги , както и от асортимента на големите производители !
  • 5 Лежало

    18 1 Отговор
    20 години по фризери или из военни резерви , купуват го евтино и произвеждат прескъпи "деликатеси" , пълни с боклук и химия !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 българка

    5 1 Отговор
    Вчера си купих тарелка с четири парчета свински врат. Отгоре цветът като на прясно месо, в гаранция, но когато разделих парчетата, отдолу имаха тъмносив цвят и заминаха за кофата за боклук. "Благодаря" на фирма "Б..и", но да не се счита за реклама!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "българка":

    ЩО НЕ ГИ ДАДЕ А НА БОКЛУКА? ИМА МНОГО ГЛАДНИ ХОРА КОИТО ОТДАВНА НЕ СА ПОМИРИСВАЛИ МЕСО.
  • 11 Соваж бейби

    3 2 Отговор
    Лесно се познава всяка седмица има промоция в тарелка св.котлети,пържоли 10/12 на брой за 6 евра или някой тел.паве готово за фурната само за 12,15 евра ,пластмасови плодове и зеленчуци всичко що е промоция бягай месо само от производител прясно от кул.магазин с документ производител и добро реноме .Явно от евтините меса ги гледам житаните с едни кореми като американците кръгли в България ромите или пенсионери с малка пенсия не знам как са с килограмите ако са слаби значе още нямате химия и месомутант

    Коментиран от #13

  • 12 Соваж бейби

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    На вкус от първа хапка веднага се усеща.От две години у пилешко не купувам от магазина нищо общо
  • 13 Gucci Belanciaga,тъй ли беше?

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Пий хаповете и обратно в леглото

    Коментиран от #14

  • 14 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Gucci Belanciaga,тъй ли беше?":

    Ти или си веган или я караш само на промоция цял живот?!Я сравни месо например свинско днес или на два дни закл... от ферма с храна и гледано както трябва и втора хапка купешко дори и от витрината и ми кажи впечатления ти.Ако консумираш всеки ден месо не можеш се подлъга като хубаво вино и оцета който се продава за вино.
  • 15 Относно месото

    3 2 Отговор
    Не купувайте румънските пилета. Пълни са с консерванти. В началото бяха добри сега са отврат. А, Бялата птица написала нещото да покаже като как ще пипа месото в магазина за да му определя възрастта.
  • 16 ганю

    1 1 Отговор
    Има сега химии не можеш го различи както кафяво и старо
    пръска с пръскалото и става розово и свежо като бебешко дупе
    само химически анализ
  • 17 Да бяхте написали че

    1 1 Отговор
    Статията е само за говеждото месо.