Откриването на висококачествено месо може да се окаже истинско предизвикателство, особено по празниците, тъй като производителите често се фокусират върху атрактивната опаковка, отклонявайки вниманието от качеството на продукта. Вместо да се подлъгваме по външния вид, е важно да обърнем специално внимание на самото месо.
Тук представяме няколко ключови признаци, чрез които можем да разпознаем истински прясното месо и да изберем най-доброто за нас.
Изследвайте внимателно месото - при нарушаване на условията за съхранение, може да се образува слузест слой върху него.
Свежото говеждо месо има умерен червен цвят, не е необходимо да бъде ярко червено - това не е естествено. Телешкото има естествено розово-червен оттенък, а говеждото - тъмно червен. Белият цвят на мастните слоеве е ключов показател. Свинското трябва да е бледо розово. Теглото на прясното месо всъщност е по-малко от застоялото. Старото месо натежава повече на везната.
При месо, което не е съвсем прясно, като например при говеждото, част от него може да има червеникав оттенък, а друга част - сиви петна.
Обърнете внимание, че повърхността на прясното месо не е мокра и блестяща, а има "сушилна кора". Ръцете ви остават почти сухи при докосване на качествено месо, а текстурата му е по-еластична. Когато го натиснете, вдлъбнината бързо изчезва - това е ясен признак за свежест.
Не на последно място е миризмата. В магазина често е трудно да се оцени, но у дома преди готвене можете да почувствате приятната му аромат, което е ясен индикатор за качество, съветва jenata.blitz.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 да де
Коментиран от #4, #12
15:10 28.11.2023
2 Сила
Коментиран от #3
15:11 28.11.2023
3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #2 от "Сила":
Прашница15:13 28.11.2023
4 Никога
До коментар #1 от "да де":
не купувам от големи търговски вериги , както и от асортимента на големите производители !15:13 28.11.2023
5 Лежало
15:16 28.11.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 българка
Коментиран от #10
15:32 28.11.2023
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ
До коментар #8 от "българка":
ЩО НЕ ГИ ДАДЕ А НА БОКЛУКА? ИМА МНОГО ГЛАДНИ ХОРА КОИТО ОТДАВНА НЕ СА ПОМИРИСВАЛИ МЕСО.15:35 28.11.2023
11 Соваж бейби
Коментиран от #13
15:47 28.11.2023
12 Соваж бейби
До коментар #1 от "да де":
На вкус от първа хапка веднага се усеща.От две години у пилешко не купувам от магазина нищо общо15:49 28.11.2023
13 Gucci Belanciaga,тъй ли беше?
До коментар #11 от "Соваж бейби":
Пий хаповете и обратно в леглотоКоментиран от #14
15:57 28.11.2023
14 Соваж бейби
До коментар #13 от "Gucci Belanciaga,тъй ли беше?":
Ти или си веган или я караш само на промоция цял живот?!Я сравни месо например свинско днес или на два дни закл... от ферма с храна и гледано както трябва и втора хапка купешко дори и от витрината и ми кажи впечатления ти.Ако консумираш всеки ден месо не можеш се подлъга като хубаво вино и оцета който се продава за вино.16:22 28.11.2023
15 Относно месото
16:35 28.11.2023
16 ганю
пръска с пръскалото и става розово и свежо като бебешко дупе
само химически анализ
17:11 28.11.2023
17 Да бяхте написали че
19:36 28.11.2023