Отидете към основна версия

2 620 13

Гнила акула с амоняк е най-гнусното ястие в света за 2023-та

  • ястия-
  • класиране

Гастрономическият справочник за традиционни ястия от различни страни TasteAtlas организира печалната класация според вкусовете на читателите си

Снимка: Shutterstock

Класация с най-отвратителните ястия в света се появи на сайта на гастрономическия справочник за традиционни ястия от различни страни TasteAtlas.

Тази година потребителите на сайта дадоха титлата за най-невкусното ястие на исландската закуска хаукарл, направена от частично разложено месо на гренландска полярна акула. Месото първо ферментира за около три месеца, след което се окачва и се оставя да изсъхне за още четири до пет месеца.

Хаукарл често е наричано ястие за смели, защото съдържа толкова много амоняк, че опитите на смелчаците да опитат ароматното ястие често завършват с повръщане

Йерусалимският кугел зае второ място - сочен гювеч от тънко фиде и яйца със зехтин, захар и черен пипер. Това ястие традиционно се сервира в събота сутрин. На този ден евреите не трябва да остават гладни до обяд. Често това се случва точно в синагогата след молитва.

Първата тройка на най-лошите ястия беше оформена от американски рамен бургер с печени юфка вместо хлебчета. Изобретен е само преди десет години и е постигнал такава популярност, че списание Time го включи в списъка си със 17-те най-значими бургера в историята.

На четвърто място е латвийският пай с картофи и моркови "Скландраусус", който се прави от твърдо ръжено тесто, смесено със свинска мазнина, вода и кисело мляко. А на пето - чилийски кнедли чапалеле от картофи и брашно.

Първата петица на отделна класация на 30-те най-ужасни руски ястия включва зелева супа, разсолник и по някаква причина пай с лимонена трева. В същото време херинга под шуба, която традиционно предизвиква неразбиране сред чужденците, получи оценка над средната на сайта — 3,6 точки от максимално възможните 5.

Необичайни и донякъде отвратителни ястия често стават обект на внимание. Така в Малмьо, Швеция, през 2018 г. беше открит музей на отвратителната храна.

Внимание заслужи и Сурстрьоминг - маринована херинга, която кисне в бъчви с месеци и мирише непоносимо на гнила риба. В YouTube има безброй видеоклипове на хора, опитващи това ястие. Обикновено опитите им завършват с повръщане.

Музеят показва и плода дуриан, който е разпространен в Югоизточна Азия. Заради отблъскващата му миризма е забранено да се внася в градския транспорт в Сингапур.

Всички ароматни ястия бяха изложени в специални съдове, които предотвратяват разпространението на неприятни миризми. Според организатора на изложбата Самуел Уест, най-трудното за преодоляване е била миризмата на Сурстрьоминг, която почти го изкарала от офиса.

На посетителите бяха показани и суров пенис на бик, печени морски свинчета от Перу и казу марзу — сирене с живи ларви на мухи, което се прави в Сардиния. Препоръчително е да го ядете със затворени очи, за да не скочат обезпокоените ларви в очите ви.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини