Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 16:15 2 910 6

Какво да правим с белия, жълтия или светло зеления патладжан?

  • патладжан-
  • ястия-
  • имамбаялдъ-
  • бял патладжан

Бели ли се белият патладжан и какво да сготвим с него

Какво да правим с белия, жълтия или светло зеления патладжан? - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед
Патладжанът е основен продукт в арабската кухня, затова има не просто 1001 приказки за него, а и 1001 рецепти, разбира се!

Когато трябва да приготвя ястия от патладжан, винаги се чудя: трябва ли да ги почиствам - или не? Изненадващо, няма нито един правилен отговор. Ако формата на парчетата не е важна за ястието (тоест се приготвят яхния, хайвер или задушени патладжани), по-добре е да го обелите, тогава ястието ще бъде по-нежно. Но ако става въпрос конкретно за белия, жълтия или светло зеления патладжан - никога не го бете и не го изкисвайте! Тези сортове патладжан във всички ястия се консумират с кората! Ако имате нужда от красиви кубчета, филийки, не е необходимо да ги почиствате. Важно! Самата кора има много фибри, които са полезни за червата.

Готвене на специфични ястия от патладжан Салата с патладжан Ако се приготвя салата, тогава е по-добре да обелите патладжаните: когато са нарязани на ситно, кората така или иначе ще се отлепи и ще се усети на езика - това не е много приятно. Затова винаги почиствайте пресните патладжани за салата. Друго нещо е, ако за рецептата е важно нарязаните зеленчуци да запазят формата си. Тогава не се маха кожата от тях и изглеждат по-красиви в салата.

Готвена яхния

В яхния, ако не е преварена смес от различни задушени зеленчуци, патладжанът трябва да запази формата си. Не само, че не се чисти, но и се слагат към края на готвенето, за да стоят кубчетата възможно най-малко на котлона. Няма друг начин: ако прекалите, те ще се разпаднат в неподредена маса.

Пържен патладжан

В никакъв случай не трябва да се почистват. В противен случай отново вместо красиви резени или кръгчета ще получите грозна маса, която се е разпиляла из тигана.

Замразяване

Когато се слагат патладжаните във фризера за зимата, не се белят. Кората е годна за консумация и дори полезна. След размразяването зеленчуците вече са склонни да се разпадат - защо да им даваме допълнителен шанс? Кожата ще се задържи малко върху тях.

За кьополу

За кьополу от патладжан не е необходимо да обелвате плодовете от кожата: така или иначе, при смилане и готвене, тя ще се слее с пулпата в хомогенна маса. Но ако патладжаните вече са леко презрели, а именно такива обикновено се използват за кьополу, тогава е по-добре да ги обелите: кожата им е груба, не се разварява напълно. Ползи от кожата на патладжана Кожата на патладжана е доста ценен хранителен продукт. Има много фибри, има антиоксиданти и съдържанието на калории не е високо.

В допълнение, кората съдържа витамини B, кобалт, магнезий, мед, манган - и всичко това няма да бъде излишно за тялото.

Семената на патладжана

Няма толкова много ползи от тях, но в зрелите плодове те се усещат ясно и развалят вкуса и структурата на ястието. Но това важи само за зрели плодове. Ако трябва да задушите или изпържите млади патладжани, тогава можете просто да ги нарежете заедно със зърната и да ги хвърлите в тигана. Беленето на патладжаните от кожата има смисъл само за салата - или когато зеленчуците са презрели и кората е груба.

Предистория

За тези които не знаят откъде идва наименованието "Имамбаялдъ":

Навремето, преди да посети харема си, приготвяли на имама един изпитан афродизиак - пълнени патладжани с домати, лук и чесън. Ястието било толкова вкусно, че предизвиквало удоволствие у всички сетива. Слугите забелязали, че имамът изпадал в едно особено състояние на неземно блаженство и започнали да възкликват: Имам - баялдъ! , което означавало "имамът е в несвяст!" .

Смята се, че заради тази реплика ястието носи това име.

"Имамбаялдъ" на яхния по сирийски

Необходими Продукти
  • патладжани - 5 бр. средно големи
  • агнешко месо или агнешки ребра
  • лук - 5 глави кромид
  • чесън - 2 глави
  • домати - 5 бр. червени или 2 кенчета готови
  • олио - 2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер, кимион,червен лют пипер, давинов лист, черен ким на зърна, енибахар - на вкус

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и дръжките им се отстраняват заедно с цялата зелена част. Не се белят, нарязват се на ситни кубчета. Посоляват се и се оставят да престоят около 1/2 час, след което се изстискват.

Лукът и морковът, заедно с кубчетата патладжан, след като се почистят и измият, се нарязват на дребно и се задушават в мазнината едновременно с почистените и разрязани скилидки на чесъна, докато омекнат. Тогава се прибавят обелените и дребно нарязани домати, сол и черен пипер.

Сместа се оставя да поври 2 часа м мазнината. След което се прибавя отделно свареното агнешко месо. Накрая се прибавят доматите и всичко се остовя да ври още 30 минути на бавен огън. Съдът се похлупва и се оставя да се задушава във фурната или в тенджера, при умерена температура, докато патладжаните напълно омекнат и останат на мазнината.

По желание се прави бял ориз за гарнитура. Яхнията "Имамбаялдъ" е по-вкусна за консумация студена.

Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    6 0 Отговор
    Благодарим на Оля !
  • 2 Киро

    3 0 Отговор
    Ял съм при състуденти сирийци туршия от маринован патладжан с орехи! Убийствено нещо!!! Не мога да го опиша. Скоро гледах на Женския пазар арабите продава, но е много скъпа, 20 лв буркана.
  • 3 анонимен

    2 0 Отговор
    обелите патладжанът и паниран.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 българин

    2 0 Отговор
    то като има агнешко другото е лесно