Last news in Fakti

13 Декември, 2023 21:04 2 569 13

Гнила акула с амоняк е най-гнусното ястие в света за 2023-та

  • ястия-
  • класиране

Гастрономическият справочник за традиционни ястия от различни страни TasteAtlas организира печалната класация според вкусовете на читателите си

Гнила акула с амоняк е най-гнусното ястие в света за 2023-та - 1
Снимка: Shutterstock

Класация с най-отвратителните ястия в света се появи на сайта на гастрономическия справочник за традиционни ястия от различни страни TasteAtlas.

Тази година потребителите на сайта дадоха титлата за най-невкусното ястие на исландската закуска хаукарл, направена от частично разложено месо на гренландска полярна акула. Месото първо ферментира за около три месеца, след което се окачва и се оставя да изсъхне за още четири до пет месеца.

Хаукарл често е наричано ястие за смели, защото съдържа толкова много амоняк, че опитите на смелчаците да опитат ароматното ястие често завършват с повръщане

Йерусалимският кугел зае второ място - сочен гювеч от тънко фиде и яйца със зехтин, захар и черен пипер. Това ястие традиционно се сервира в събота сутрин. На този ден евреите не трябва да остават гладни до обяд. Често това се случва точно в синагогата след молитва.

Първата тройка на най-лошите ястия беше оформена от американски рамен бургер с печени юфка вместо хлебчета. Изобретен е само преди десет години и е постигнал такава популярност, че списание Time го включи в списъка си със 17-те най-значими бургера в историята.

На четвърто място е латвийският пай с картофи и моркови "Скландраусус", който се прави от твърдо ръжено тесто, смесено със свинска мазнина, вода и кисело мляко. А на пето - чилийски кнедли чапалеле от картофи и брашно.

Първата петица на отделна класация на 30-те най-ужасни руски ястия включва зелева супа, разсолник и по някаква причина пай с лимонена трева. В същото време херинга под шуба, която традиционно предизвиква неразбиране сред чужденците, получи оценка над средната на сайта — 3,6 точки от максимално възможните 5.

Необичайни и донякъде отвратителни ястия често стават обект на внимание. Така в Малмьо, Швеция, през 2018 г. беше открит музей на отвратителната храна.

Внимание заслужи и Сурстрьоминг - маринована херинга, която кисне в бъчви с месеци и мирише непоносимо на гнила риба. В YouTube има безброй видеоклипове на хора, опитващи това ястие. Обикновено опитите им завършват с повръщане.

Музеят показва и плода дуриан, който е разпространен в Югоизточна Азия. Заради отблъскващата му миризма е забранено да се внася в градския транспорт в Сингапур.

Всички ароматни ястия бяха изложени в специални съдове, които предотвратяват разпространението на неприятни миризми. Според организатора на изложбата Самуел Уест, най-трудното за преодоляване е била миризмата на Сурстрьоминг, която почти го изкарала от офиса.

На посетителите бяха показани и суров пенис на бик, печени морски свинчета от Перу и казу марзу — сирене с живи ларви на мухи, което се прави в Сардиния. Препоръчително е да го ядете със затворени очи, за да не скочат обезпокоените ларви в очите ви.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глиган блеефски

    13 4 Отговор
    ям всичко, глътнах България

    Коментиран от #2

  • 2 бандит методиев борисов

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "глиган блеефски":

    и аз съм същото прасе
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 9 Отговор
    Акулата има най-ценното месо.яде се цяла ,дори прешлените и!Имат много калций и калоген!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Нека да пиша

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А,ти показващ под кюлотите на маман surströmming,там има серниста миризма.

    Коментиран от #7

  • 5 @@@

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кво е калоген?

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 и руслямците вонят

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Нека да пиша":

    но с марината от балсамов оцет,бяло вино и размарин за 24 часа 👍
  • 8 Бачо

    1 0 Отговор
    Не се притеснявай, но се притеснявай как ще свършиш.
  • 9 Измислени класации

    2 2 Отговор
    Сельодка под шубой, или както тук са написали херинга под шуба, е много вкусна салата/предястия. И върви много с водчица.

    Коментиран от #10

  • 10 жули

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Измислени класации":

    боярьiшник
  • 11 Гнусно с Ути

    2 0 Отговор
    Не са виждали менюто в казармата при соца.

    Коментиран от #12

  • 12 Тиловак

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гнусно с Ути":

    Ако четеш меню-разкладката е прекрасно, но изпълнението е отвратително.
  • 13 Мито

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "@@@":

    Искал е да каже, човекът КОЛАГЕН. Не разбрах само защо трябва да се ядат вмирисани акули, след като и в свинските крачета има колаген, т.нар. пача