Класация с най-отвратителните ястия в света се появи на сайта на гастрономическия справочник за традиционни ястия от различни страни TasteAtlas.
Тази година потребителите на сайта дадоха титлата за най-невкусното ястие на исландската закуска хаукарл, направена от частично разложено месо на гренландска полярна акула. Месото първо ферментира за около три месеца, след което се окачва и се оставя да изсъхне за още четири до пет месеца.
Хаукарл често е наричано ястие за смели, защото съдържа толкова много амоняк, че опитите на смелчаците да опитат ароматното ястие често завършват с повръщане
Йерусалимският кугел зае второ място - сочен гювеч от тънко фиде и яйца със зехтин, захар и черен пипер. Това ястие традиционно се сервира в събота сутрин. На този ден евреите не трябва да остават гладни до обяд. Често това се случва точно в синагогата след молитва.
Първата тройка на най-лошите ястия беше оформена от американски рамен бургер с печени юфка вместо хлебчета. Изобретен е само преди десет години и е постигнал такава популярност, че списание Time го включи в списъка си със 17-те най-значими бургера в историята.
На четвърто място е латвийският пай с картофи и моркови "Скландраусус", който се прави от твърдо ръжено тесто, смесено със свинска мазнина, вода и кисело мляко. А на пето - чилийски кнедли чапалеле от картофи и брашно.
Първата петица на отделна класация на 30-те най-ужасни руски ястия включва зелева супа, разсолник и по някаква причина пай с лимонена трева. В същото време херинга под шуба, която традиционно предизвиква неразбиране сред чужденците, получи оценка над средната на сайта — 3,6 точки от максимално възможните 5.
Необичайни и донякъде отвратителни ястия често стават обект на внимание. Така в Малмьо, Швеция, през 2018 г. беше открит музей на отвратителната храна.
Внимание заслужи и Сурстрьоминг - маринована херинга, която кисне в бъчви с месеци и мирише непоносимо на гнила риба. В YouTube има безброй видеоклипове на хора, опитващи това ястие. Обикновено опитите им завършват с повръщане.
Музеят показва и плода дуриан, който е разпространен в Югоизточна Азия. Заради отблъскващата му миризма е забранено да се внася в градския транспорт в Сингапур.
Всички ароматни ястия бяха изложени в специални съдове, които предотвратяват разпространението на неприятни миризми. Според организатора на изложбата Самуел Уест, най-трудното за преодоляване е била миризмата на Сурстрьоминг, която почти го изкарала от офиса.
На посетителите бяха показани и суров пенис на бик, печени морски свинчета от Перу и казу марзу — сирене с живи ларви на мухи, което се прави в Сардиния. Препоръчително е да го ядете със затворени очи, за да не скочат обезпокоените ларви в очите ви.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 глиган блеефски
Коментиран от #2
21:06 13.12.2023
2 бандит методиев борисов
До коментар #1 от "глиган блеефски":
и аз съм същото прасе21:07 13.12.2023
3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #4, #5
21:11 13.12.2023
4 Нека да пиша
До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
А,ти показващ под кюлотите на маман surströmming,там има серниста миризма.Коментиран от #7
21:52 13.12.2023
5 @@@
До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Кво е калоген?Коментиран от #13
22:06 13.12.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 и руслямците вонят
До коментар #4 от "Нека да пиша":
но с марината от балсамов оцет,бяло вино и размарин за 24 часа 👍22:39 13.12.2023
8 Бачо
23:27 13.12.2023
9 Измислени класации
Коментиран от #10
00:04 14.12.2023
10 жули
До коментар #9 от "Измислени класации":
боярьiшник06:26 14.12.2023
11 Гнусно с Ути
Коментиран от #12
07:49 14.12.2023
12 Тиловак
До коментар #11 от "Гнусно с Ути":
Ако четеш меню-разкладката е прекрасно, но изпълнението е отвратително.09:02 14.12.2023
13 Мито
До коментар #5 от "@@@":
Искал е да каже, човекът КОЛАГЕН. Не разбрах само защо трябва да се ядат вмирисани акули, след като и в свинските крачета има колаген, т.нар. пача16:07 07.01.2024