Отидете към основна версия

2 012 4

Къде е роден Моцарт и още любопитни факти за композитора

  • волфганг амадеус моцарт-
  • композитор-
  • любопитни факти

Той е написал стотици музикални произведения през краткия си 35-годишен живот

Снимка: Shutterstock

Волфганг Амадеус Моцарт е един от най-великите композитори на всички времена. Написал е стотици музикални произведения през краткия си 35-годишен живот.

Къде е роден Моцарт?

Залцбург, Австрия

Днес четвъртият най-голям австрийски град е прочут най-вече с това, че тук на 27 януари 1756 г. е роден прочутият композитор. Семейството на Волфганг живее в родната му къща около 2 десетилетия. Днес тази къща е превърната в музей, в който посетителите могат да видят нотни листи, музикални инструменти и други вещи, принадлежали на Моцарт. Сред най-интересните експонати е първата му цигулка, на която започва да свири, когато е едва на 4 години.

В Залцбург има още една къща, свързана с Моцарт, превърната в музей. Това е сградата, в която великият композитор е прекарал почти две трети от живота си. Известна е с името “Къщата на майстора на танците”. По-голямата част от нея е разрушавана няколко пъти по време на Втората световна война. Днес сградата е реконструирана в оригиналния си вид и е отворена за посещения.

Замък от сол

Името на града на Моцарт в превод означава “замък от сол”, защото тук в миналото имало много мини за добив на сол. Това е четвъртият най-голям град в Австрия след Виена, Грац и Линц с население около 160 000 жители. Градът е разположен в подножието на Алпите, между Бавария и Тирол, от двете страни на река Залцах (”Солената река”).

Покровителят на града е монах на име Рупорт, който през 8-ми век основава манастира “Свети Петър” в стръмните скали и християнизира населението.

Днес градът впечатлява с красиви и живописни средновековни улички и великолепните си дворци. Тук се намира дворецът “Мирабел”, чийто парк е сред най-изящните в Европа. Над града се издигат крепост и замък, построен през 1077 г.

И все пак, Залцбург е най-вече музика и Моцарт.

Улиците са пълни с улични музиканти, оперни певци и многобройни независими изпълнители, които чудесно се вписват в хармонията на града. Всяка година градът е домакин на над 4000 културни събития, сред които и Седмицата на Моцарт.

В Залцбург се произвеждат и продават прочутите шоколадови бонбони с лика на Моцарт, които отдавна са се превърнали в запазена марка на града.

Любопитни факти за Моцарт

Дете-чудо

Волфганг започва да свири на пиано от четиригодишен, а на пет вече композира. На 6 години той не само свири перфектно на клавесин, но и практически самостоятелно владее цигулката. Получава поръчка да напише опера, когато е само на 12 години. Моцарт пише увертюрата към операта “Дон Жуан” сутринта в деня на концерта, когато е с махмурлук от прекалено много пиене предишната вечер.

Притежава фотографска памет

Легенди се носят за фотографската памет на музиканта. Той демонстрира способността си да слуша музикално произведение само веднъж, след което записва точно композицията по ноти. Това състояние е известно още като ейдетична памет. Макар при Моцарт състоянието е малко по-различно. Той не използва очите си, за да започни музиката, а само слуха си. Няма научно обяснение за тази изключителна дарба.

Странно чувство за хумор

Моцарт е известен с изключително странния си “скатологичен” хумор (произлиза от “скатология” - научно изследване на животинските екскременти). Неговите шеги, както в личния му живот, така и в музикалните му произведения, са доста груби и цинични. Една негова композиция от 1782 г. е озаглавена „Целуни ме отзад“ („Leck mich im Arsch“). През 1783 г. пише следното “Надявам се не е нужно да казвам, че малко ми пука за Залцбург и още по-малко за архиепископа и аз пикая и на двамата!” Днес има съмнения, че Моцарт е страдал от синдрома на Турет - характерен с гримаси, тикове и употреба на псувни и мръсни думи, пише actualno.com.

Жени

В Манхайм Волфганг се запознава с бъдещата си съпруга, която баща му нарича “безсрамница”. Често описват гениалния композитор като непоправим женкар. Той споделя в едно писмо “Ако трябваше да се оженя за всички, с които съм се занасял, сигурно щях да имам 200 жени”.

Заболяване и смърт

На 20 ноември 1793 г. Моцарт е прикован на легло. Страда от болки, подуване и повръщане. Той е убеден, че е отровен. След смъртта му започват да се разпространяват слухове, че е отровен от Антонио Салиери, който му завижда за огромния талант и успех. Много изследователи отхвърлят тази хипотеза. Според тях причината за смъртта на гения е силната му преумора и изтощение, съчетани с бъбречно заболяване. Моцарт умира на 5 декември 1793 г. Погребан е в общ гроб.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини