Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 15:17 1 911 4

Къде е роден Моцарт и още любопитни факти за композитора

  • волфганг амадеус моцарт-
  • композитор-
  • любопитни факти

Той е написал стотици музикални произведения през краткия си 35-годишен живот

Къде е роден Моцарт и още любопитни факти за композитора - 1
Снимка: Shutterstock

Волфганг Амадеус Моцарт е един от най-великите композитори на всички времена. Написал е стотици музикални произведения през краткия си 35-годишен живот.

Къде е роден Моцарт?

Залцбург, Австрия

Днес четвъртият най-голям австрийски град е прочут най-вече с това, че тук на 27 януари 1756 г. е роден прочутият композитор. Семейството на Волфганг живее в родната му къща около 2 десетилетия. Днес тази къща е превърната в музей, в който посетителите могат да видят нотни листи, музикални инструменти и други вещи, принадлежали на Моцарт. Сред най-интересните експонати е първата му цигулка, на която започва да свири, когато е едва на 4 години.

В Залцбург има още една къща, свързана с Моцарт, превърната в музей. Това е сградата, в която великият композитор е прекарал почти две трети от живота си. Известна е с името “Къщата на майстора на танците”. По-голямата част от нея е разрушавана няколко пъти по време на Втората световна война. Днес сградата е реконструирана в оригиналния си вид и е отворена за посещения.

Замък от сол

Името на града на Моцарт в превод означава “замък от сол”, защото тук в миналото имало много мини за добив на сол. Това е четвъртият най-голям град в Австрия след Виена, Грац и Линц с население около 160 000 жители. Градът е разположен в подножието на Алпите, между Бавария и Тирол, от двете страни на река Залцах (”Солената река”).

Покровителят на града е монах на име Рупорт, който през 8-ми век основава манастира “Свети Петър” в стръмните скали и християнизира населението.

Днес градът впечатлява с красиви и живописни средновековни улички и великолепните си дворци. Тук се намира дворецът “Мирабел”, чийто парк е сред най-изящните в Европа. Над града се издигат крепост и замък, построен през 1077 г.

И все пак, Залцбург е най-вече музика и Моцарт.

Улиците са пълни с улични музиканти, оперни певци и многобройни независими изпълнители, които чудесно се вписват в хармонията на града. Всяка година градът е домакин на над 4000 културни събития, сред които и Седмицата на Моцарт.

В Залцбург се произвеждат и продават прочутите шоколадови бонбони с лика на Моцарт, които отдавна са се превърнали в запазена марка на града.

Любопитни факти за Моцарт

  • Дете-чудо

Волфганг започва да свири на пиано от четиригодишен, а на пет вече композира. На 6 години той не само свири перфектно на клавесин, но и практически самостоятелно владее цигулката. Получава поръчка да напише опера, когато е само на 12 години. Моцарт пише увертюрата към операта “Дон Жуан” сутринта в деня на концерта, когато е с махмурлук от прекалено много пиене предишната вечер.

  • Притежава фотографска памет

Легенди се носят за фотографската памет на музиканта. Той демонстрира способността си да слуша музикално произведение само веднъж, след което записва точно композицията по ноти. Това състояние е известно още като ейдетична памет. Макар при Моцарт състоянието е малко по-различно. Той не използва очите си, за да започни музиката, а само слуха си. Няма научно обяснение за тази изключителна дарба.

  • Странно чувство за хумор

Моцарт е известен с изключително странния си “скатологичен” хумор (произлиза от “скатология” - научно изследване на животинските екскременти). Неговите шеги, както в личния му живот, така и в музикалните му произведения, са доста груби и цинични. Една негова композиция от 1782 г. е озаглавена „Целуни ме отзад“ („Leck mich im Arsch“). През 1783 г. пише следното “Надявам се не е нужно да казвам, че малко ми пука за Залцбург и още по-малко за архиепископа и аз пикая и на двамата!” Днес има съмнения, че Моцарт е страдал от синдрома на Турет - характерен с гримаси, тикове и употреба на псувни и мръсни думи, пише actualno.com.

  • Жени

В Манхайм Волфганг се запознава с бъдещата си съпруга, която баща му нарича “безсрамница”. Често описват гениалния композитор като непоправим женкар. Той споделя в едно писмо “Ако трябваше да се оженя за всички, с които съм се занасял, сигурно щях да имам 200 жени”.

  • Заболяване и смърт

На 20 ноември 1793 г. Моцарт е прикован на легло. Страда от болки, подуване и повръщане. Той е убеден, че е отровен. След смъртта му започват да се разпространяват слухове, че е отровен от Антонио Салиери, който му завижда за огромния талант и успех. Много изследователи отхвърлят тази хипотеза. Според тях причината за смъртта на гения е силната му преумора и изтощение, съчетани с бъбречно заболяване. Моцарт умира на 5 декември 1793 г. Погребан е в общ гроб.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 явер

    1 2 Отговор
    Аз знаех, че е умрял от трихинелоза, понеже е обичал много свинското месо и е ял от диво прасе.
  • 2 Роза

    1 1 Отговор
    В онези години хората не са знаели да лекуват много болести,които сега се лекуват.Когато човек умре млад,казвали са,че така му е писано.А във версията с отравянето и аз не вярвам!Моцарт е умрял поради наследствени заболявания,влошени от начина му на живот.Бил е гениален композитор и е жалко,че си е отишъл толкова млад!

    Коментиран от #4

  • 3 Mяртин

    0 1 Отговор
    Моцарт е бил гениален музикант, но за съжаление арогантен човек, за тогавашните норми на обществото. Погребали са го в общ гроб силните на деня, които са мразели човека, но обичали композитора Моцарт.
  • 4 Мария и Габриел

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Роза":

    Господ прибира най- добрите и гениални хора при себе си, още докато са млади.