Отидете към основна версия

1 752 2

Рецепта на деня: Ризото "Миланезе"

  • ризото-
  • миланезе-
  • шафран-
  • куркума-
  • какво да сготвя

Класическо ястие от северна Италия

Необходими продукти:

5 1/2 чаши пилешки бульон; 2 супени лъжици зехтин екстра върджин; 1 малка глава лук, нарязана на ситно; Сол; Прясно смлян черен пипер; 1 1/2 чаши ориз арборио; Щипка шафранови нишки или куркума; 1/2 чаша сухо бяло вино; 1/2 чаша прясно настърган пармезан; 1 супена лъжица несолено масло; 2 супени лъжици нарязан магданоз.

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера оставете пилешкия бульон да заври.

В голяма тенджера загрейте зехтина. Добавете лука, подправете със сол и черен пипер и гответе на умерен огън, като разбърквате, докато омекне, около 5 минути.

Добавете ориза и гответе за 1 минута, като разбърквате.

Натрошете шафрана във виното.

Добавете сместа от шафран и вино към ориза.

Гответе, като разбърквате, докато виното се абсорбира.

Добавете 1 чаша топъл бульон и гответе на умерен огън, като бъркате непрекъснато, докато почти се абсорбира.

Продължете да добавяте бульон по 1/2 чаша, като бъркате непрекъснато, докато се абсорбира всяка добавена чаша.

Ризотото е готово, когато оризът е ал денте и е във вид на гъст кремообразен сос, общо около 20 минути. Овкусете ризотото със сол и черен пипер. Разбъркайте пармезана, маслото и магданоза и сервирайте веднага, пише foodandwine.com.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини