Необходими продукти:
5 1/2 чаши пилешки бульон; 2 супени лъжици зехтин екстра върджин; 1 малка глава лук, нарязана на ситно; Сол; Прясно смлян черен пипер; 1 1/2 чаши ориз арборио; Щипка шафранови нишки или куркума; 1/2 чаша сухо бяло вино; 1/2 чаша прясно настърган пармезан; 1 супена лъжица несолено масло; 2 супени лъжици нарязан магданоз.Начин на приготвяне:
В средно голяма тенджера оставете пилешкия бульон да заври.
В голяма тенджера загрейте зехтина. Добавете лука, подправете със сол и черен пипер и гответе на умерен огън, като разбърквате, докато омекне, около 5 минути.
Добавете ориза и гответе за 1 минута, като разбърквате.
Натрошете шафрана във виното.
Добавете сместа от шафран и вино към ориза.
Гответе, като разбърквате, докато виното се абсорбира.
Добавете 1 чаша топъл бульон и гответе на умерен огън, като бъркате непрекъснато, докато почти се абсорбира.
Продължете да добавяте бульон по 1/2 чаша, като бъркате непрекъснато, докато се абсорбира всяка добавена чаша.
Ризотото е готово, когато оризът е ал денте и е във вид на гъст кремообразен сос, общо около 20 минути. Овкусете ризотото със сол и черен пипер. Разбъркайте пармезана, маслото и магданоза и сервирайте веднага, пише foodandwine.com.