19 Февруари, 2024 10:05 1 751 2

Рецепта на деня: Ризото "Миланезе"

  • ризото-
  • миланезе-
  • шафран-
  • куркума-
  • какво да сготвя

Класическо ястие от северна Италия

Рецепта на деня: Ризото "Миланезе" - 1

Необходими продукти:

  • 5 1/2 чаши пилешки бульон;
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно;
  • Сол;
  • Прясно смлян черен пипер;
  • 1 1/2 чаши ориз арборио;
  • Щипка шафранови нишки или куркума;
  • 1/2 чаша сухо бяло вино;
  • 1/2 чаша прясно настърган пармезан;
  • 1 супена лъжица несолено масло;
  • 2 супени лъжици нарязан магданоз.

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера оставете пилешкия бульон да заври.

В голяма тенджера загрейте зехтина. Добавете лука, подправете със сол и черен пипер и гответе на умерен огън, като разбърквате, докато омекне, около 5 минути.

Добавете ориза и гответе за 1 минута, като разбърквате.

Натрошете шафрана във виното.

Добавете сместа от шафран и вино към ориза.

Гответе, като разбърквате, докато виното се абсорбира.

Добавете 1 чаша топъл бульон и гответе на умерен огън, като бъркате непрекъснато, докато почти се абсорбира.

Продължете да добавяте бульон по 1/2 чаша, като бъркате непрекъснато, докато се абсорбира всяка добавена чаша.

Ризотото е готово, когато оризът е ал денте и е във вид на гъст кремообразен сос, общо около 20 минути. Овкусете ризотото със сол и черен пипер. Разбъркайте пармезана, маслото и магданоза и сервирайте веднага, пише foodandwine.com.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    5 0 Отговор
    Благодаря Ви За Кулинарното Предложение Уважаема Госпожо Маринова
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.