Отидете към основна версия

1 090 6

Учените откриха нов вид пираня със зъби, подобни на човешките

  • пираня-
  • нов вид-
  • река амазонка-
  • саурон

Нарекоха я Саурон заради приликата ѝ със злия персонаж от „Властелинът на пръстените“

Снимка: Shutterstock

В бразилска Амазония е открита нов вид пираня вегетарианка, която е наречена Саурон заради приликата ѝ със злия персонаж от „Властелинът на пръстените“, съобщи АФП.

Учените я наричат Myloplus sauron, тъй като кръглата ѝ форма, червените плавници и дългата черна ивица напомнят окото на Саурон, тъмният господар и антагонист от известната фентъзи сага на британския писател Дж.Р.Р. Толкин.

Рибата има зъби, подобни на човешките, приспособени за ядене на растения. Въпреки че е тясно свързана с месоядната пираня, новият вид се отнася до растителноядните си роднини на тази сладководна риба.

Съществуването на Myloplus sauron е разкрито с публикуването на статия в списание Neotropical Ichthyology, посветено на амазонските пирани и видовете, които приличат на тях. Тези риби са трудни за разграничаване, защото променят външния си вид през живота си.

Нейният автор Рупърт Колинс, един от водещите специалисти по риби в Природонаучния музей в Лондон, участва в описанието на този нов вид.

Веднага щом колегите ми предложиха името на тази риба, разбрахме, че е перфектно“, каза той в изявление.

Учените все още не са разкрили огромното разнообразие от видове от амазонската флора и фауна.

Знаем малко за много от животните, с които споделяме нашия свят, дори за неща, които са толкова важни, като как изглеждат и къде живеят“, уточни Колинс.

Myloplus sauron живее само в басейна на река Ксингу, бразилски приток на Амазонка, в който се срещат повече от 600 вида риби, включително 70, които не съществуват никъде другаде по света.

Според изчисленията 42% от рибите в река Амазонка все още не са известни на науката, пише още БТА.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини