Отидете към основна версия

1 550 4

Невероятна находка: В Египет археолози изровиха два саркофага на високопоставени жени

  • саркофаг-
  • египет-
  • находка-
  • археолози

Това откритие предоставя нови възможности за изследване на религиозните и културни практики в древен Египет.

Снимкa: Shutterstock

Екип от археолози, ръководен лично от генералния секретар на Върховния съвет по античност Мустафа Вазири, съобщи, че е попаднал на невероятна находка по време на разкопки в Миня в Среден Египет, съобщиха световни агенции.

Учените открили древно гробище, предназначено за знатни особи и жреци от периода на Новото царство (1580 - 1070 г. пр.н.е.). Сред находките са два саркофага, принадлежащи на високопоставени жени.

Първият саркофаг е на жена на име Нани, идентифицирана като жрица на бог Тот, благодарение на йероглифите и папирусите, открити в нея. Вторият саркофаг е на Тади Ист, която е била дъщеря на върховния жрец на Тот в Ашмунейн. Особено интересно за археолозите било изображението вътре в саркофага на Тади Ист, което наподобява Мардж Симпсън от "Семейство Симпсън" с жълта кожа и зелена рокля, допълнено със синя шапка, подобна на прическата на Мардж.

Този елемент добавя още загадъчност към откритието, особено съчетан с другите фигури вътре в ковчега, които изобразяват важна, досега невиждана сцена, свързана с дванадесетия час – момент от древноегипетските митологични поверия. Тази находка предоставя нови възможности за изследване на религиозните и културни практики в древен Египет.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Свързани новини