Отидете към основна версия

2 340 14

Не изхвърляйте кората на динята - ето защо

  • диня-
  • кора на диня-
  • ползи за здравето-
  • цитрулин-
  • консумация-
  • рецепти

Тя е с високо съдържание на цитрулин и има множество ползи за здравето

Снимка: Shutterstock

Отново дойде сезонът на дините и вкусните плодове ни изкушават с яркия си цвят и аромата си, още докато ги разрязваме. И най-вероятно след това отделените кори отиват директно на боклука. Но тук, оказва се, правим голяма грешка.

Чували сме, че е по-добре да ядем динята със семките, защото и в тях се съдържат полезни вещества, а и помагат на храносмилателната система. Е, кората на този летен плод също не е за подценяване и далеч не за изхвърляне.

За най-полезната част се смята бялата, която е точно под кората. Тя е с високо съдържание на цитрулин. Това вещество се преобразува от тялото ни в аминокиселината аргинин, която подобрява кръвообращението и доставянето на кислород до мускулите, с което подпомага и тяхното развитие.

Самите кори пък са с ниско съдържание на калории, но високо на фибри, витамин А, витамин В6, калий, магнезий, цинк и други важни микроелементи. И от това идват редицата ползи от тяхната консумация.

Защо да консумираме кората на динята

Консумацията на храни, богати на фибри, има благоприятен ефект върху храносмилателната система и перисталтиката. Освен това подпомага отслабването, защото фибрите ни засищат за по-дълго време и така избягваме често нездравословните междинни похапвания. Фибрите имат и още един положителен ефект - регулират холестерола и нивата на кръвна захар.

Поради свойствата на веществото циртулин, динята може да бъде наш верен помощник в тренировъчния режим, като ни помогне да видим по-бързо по-добрите резултати. Освен това консумацията ѝ ни помага да сме добре хидратирани, което също е важно, ако спортуваме, пише lifestyle.bg.

Оказва се, че циртулинът може да подпомогне представянето на мъжете не само в залата, но и в леглото. Според различни изследвания, той действа като естествена алтернатива на виаграта, а освен ерекцията, подпомага и качеството на семенната течност.

Още една полза от цитрулина е, че се справя ефективно с контрола на кръвното налягане и може да овладее хипертонията, най-вече при хора с наднормено тегло, пише Healthline.

Как да консумираме кората на динята

Туршия: Тъй като динята е събрат на краставицата, може да си приготвим кората ѝ по подобен начин, както правим кисели краставички. За целта я нарязваме на правоъгълни парчета като изрязваме най-външната зелена част и оставяме само бялата. Нареждаме в буркан, добавяме 1 с.л. сол, още толкова захар и 4 с.л. оцет. Заливаме с вода и запечатваме. След това слагаме за малко в тенджера на котлона, за да заварят.

В смути и фрешове: Както може да си направим фреш от диня, така следващият път може да добавим и малко от бялата част на кората. По този начин няма да я усетим на вкус, но напитката ще има добавена стойност от полезни вещества. Същото важи и за редовното ни смути с различни съставки.

Желирани бонбони: Това е лесен начин да оползотворим кората на динята (но не и много нискокалоричен). Нарязваме бялата част на тънки лентички. В дълбок тиган разбъркваме добре 500 мл вода и 250 г захар. Добавяме парчетата и разбъркваме добре.

Оставяме да се варят на слаб огън около 40 минути. След това ги вадим и преместваме във фурната, където печем за два часа на най-ниската температура. Финалната стъпка е да ги оваляме в захар.

Стир Фрай: Кората на динята на вкус не се различава от повечето зеленчуци, затова може да я приготвим наравно с тях - например в дълбок тиган и в добре загрята мазнина, нарязана на тънки линии заедно с моркови и броколи. След това добавяме някой азиатски сос и допълваме ястието с варен ориз.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини

  • Ползите от розмарина

    Розмаринът е една от онези магически билки, които не само обогатяват вкуса на храната, но и носят множество ползи за здравето. Произхождащ от средизем ...
    26.06.2024
    1 249
    1
  • Защо не трябва да прибираме динята в хладилник?

    „Плодовете и зеленчуците, които растат добре в горещо време, обикновено не обичат да се съхраняват в хладилника“. Това разкри фермерът ...
    23.06.2024
    2 900
    12
  • Кафето може да бъде полезно. Ето как

    Любимото топло кафе е една от най-популярните напитки в света, не само заради уникалния си вкус и аромат, но и заради многобройните си здравословни по ...
    22.06.2024
    3 349
    4
  • Защо писането на ръка е полезно?

    Кога за последен път записахме нещо на ръка? За много от нас писането на ръка може да се е превърнало в рядка, ако не и изоставена, практика. Възможно ...
    15.05.2024
    792
    4
  • 6 причини да започнем да ходим на масаж

    За много хора масажът е нещо, което не си позволяват често, защото го смятат за лукс, някои дори го приемат като глезотия. Истината е, че масажът е из ...
    05.05.2024
    1 642
    8