Отидете към основна версия

905 20

15 септември: Отбелязваме Международния ден на демокрацията

  • демокрация-
  • международен ден

Той е учреден от Общото събрание на ООН през 2007 г.

Международният ден на демокрацията е учреден от Общото събрание на ООН през 2007 г. (резолюция A/RES/62/7) и се отбелязва ежегодно на 15 септември . Тази дата съвпада с 20-ата годишнина от първата международна конференция на новите и възстановени демокрации, която се чества през 2008 г.

ООН прикани държавите, както и регионалните, междуправителствените и неправителствените организации, да приемат нов празник като повод да привлекат вниманието към състоянието на демокрацията в света. В крайна сметка демокрацията е не само цел, но и процес и само с пълното участие и подкрепа на международната общност, държавните органи, обществото и отделните граждани идеалите на демокрацията могат да бъдат реализирани за всеки човек във всяко кътче на света. свят.

Думата “демокрация” произлиза от две древногръцки думи, означаващи “народ” и “власт”, и традиционно се превежда като “управление на народа”. Този термин се отнася до политически режим, който се основава на метод за колективно вземане на решения с равно влияние на участниците върху изхода на процеса или върху неговите значими етапи.

Демокрацията се основава на свободното изразяване на хората и е тясно свързана с осигуряването на закон и ред и прилагането на правата на човека и основните свободи. Съвременното общество приема демокрацията за универсални ценности и принципи. Все пак демокрацията е израз на интересите на хората. Тя се основава на приобщаване, справедливост и равно участие и е основен елемент на мира, устойчивото развитие и човешките права.

Връзката между демокрацията и правата на човека е залегнала в член 21, параграф 3 от Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи: „Волята на народа е в основата на властта на правителството; тази воля трябва да намери израз в периодични и нефалшифицирани избори, които трябва да се провеждат при всеобщо и равно избирателно право чрез тайно гласуване или чрез други еквивалентни форми, осигуряващи свобода на гласуване.

Дейностите на Организацията на обединените нации в подкрепа на усилията на правителствата за насърчаване и укрепване на демокрацията се извършват в съответствие с Хартата и само по специално искане на съответните държави-членки на ООН.

В Международния ден на демокрацията, който всяка година е посветен на определена тема, обикновено се провеждат различни образователни събития – лекции, семинари, кръгли маси, олимпиади. Освен това за тази дата се подготвят информационни материали по темата за демокрацията – вестници, листовки, брошури.

Източник: ndt1.eu

Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.

Свързани новини