Отидете към основна версия

1 129 10

Разкриха уникалността на Млечен път

  • млечен път-
  • уникалността-
  • галактики-
  • учени

Научен екип изследва спътниците на галактиката

Снимка: Shutterstock

Научен екип от университета на американския щат Юта, университета Йейл и университета Станфорд разкриха уникалността на галактиката Млечен път чрез изследване на нейните спътници. Резултатите от изследването са публикувани на сървъра за предпечат на arXiv, предава БГНЕС.

Спътниците са по-малки галактики, които обикалят около по-масивна галактика-стопанин заради нейното гравитационно привличане. Млечният път също е заобиколен от няколко спътника, най-видните от които са Големият и Малкият Магеланов облаци. Астрономическото изследване на SAGA успя да картографира тези по-малки галактики около други галактики-родители, като им помогна да ги сравнят със системата на Млечния път.

За да проведат изследването, учените измериха червените отмествания на около 46 000 галактики, за да идентифицират спътницит сред тях. Този метод им позволи да идентифицират 378 сателитни галактики в 101 системи, подобни на Млечния път. Разликите в броя на спътниците показват, че Млечният път има по-малко спътници в сравнение с повечето подобни системи, защото наскоро са придобили масивни спътници като Големия Магеланов облак.

Доказано е също, че системите с големи спътници обикновено имат по-голям брой сателитни галактики. Случаят с Млечния път не е такъв, което може да се дължи на факта, че нашите спътници са добавени сравнително наскоро по астрономически стандарти. Учените също предполагат, че взаимодействието между галактиката-стопанин и нейните спътници играе важна роля в еволюцията на системите.

Второто проучване установи, че сателитните галактики, които са по-близо до тяхната галактика-стопанин, е по-вероятно да спрат образуването на звезди. Този факт подкрепя хипотезата, че околната среда влияе върху еволюцията на малките галактики, ограничавайки способността им да образуват нови звезди.

Резултатите разширяват разбирането за взаимодействията в галактическите системи и също така предоставят на астрономическата общност ценни данни за хиляди галактики, които могат да бъдат използвани в бъдещи изследвания за изучаване на еволюцията на галактиките и космическите структури.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини