Отидете към основна версия

653 5

Ще можем да наблюдаваме ярка комета, наближаваща Земята до дни

  • комета-
  • небе-
  • космос-
  • земя-
  • наблюдение

Кометата ще бъде най-близо до Земята на 12 октомври

Снимка: Shutterstock

Ярка комета приближава Земята и ще може да се наблюдава от територията на България, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийски университет (СУ) „Св. Климент Охридски“.

Кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) е открита в началото на 2023 г. и предизвика голям интерес сред астрономите заради прогнозите, че ще се наблюдава с висока яркост към края на лятото и през есента на 2024 г.

Кометата премина през перихелия си на 27 септември т.г., на разстояние 58.4 млн. километра от Слънцето. Сега тя се приближава към Земята и ще бъде най-близо до нас на 12 октомври 2024, на разстояние 70,61 млн. километра. Тогава се очаква нейната яркост да бъде доста висока – около 0,2 видима звездна величина, уточни физикът.

Той допълни, че на 12 октомври вечерта Луната ще бъде във фаза два дни след първа четвърт и ще се намира над хоризонта в посока югоизток-юг. Тя няма да затрудни особено наблюденията на кометата, но въпреки това един бинокъл винаги ще ви бъде от полза, съветва астрономът, цитиран от БТА.

Преди предстоящия период на вечерна видимост на тази комета, имаше труден за нашите географски ширини период на утринна видимост, припомни още той. Периодът започна от 23 септември, когато кометата изгря в 06:15 ч. за София, а на същата сутрин Слънцето изгря само час по-късно. Предвид тази недостатъчна разлика и малката височина на кометата над източния хоризонт, наблюденията бяха силно затруднени. Този период приключи на 4 октомври, каза физикът.

C/2023 A3 е открита в кадри, заснети на 9 януари 2023 г. от обсерваторията Purple Mountain до град Нанцзин, Китай, а на 22 февруари е заснета от един от роботизираните телескопи на програмата Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), намиращ се в Южна Африка.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини