Отидете към основна версия

1 752 9

Ето защо никога не бива да варите шипките

  • шипки-
  • полезни свойства-
  • витамин c-
  • имунна система

Гастроентеролог обясни как правилно да се приготвят и съхраняват плодовете, за да се запазят техният полезни свойства

Снимка: Shutterstock

Гастроентерологът Ирина Бережная разкри ефективния начин за приготвяне на шипков чай като средство за укрепване на имунната система. В интервю за радио "Sputnik" д-р Бережная обясни как правилно да се приготвят и съхраняват плодовете, за да се запазят техният полезни свойства.

Как да приготвим шипков чай правилно?

Според д-р Бережная, шипковите плодове имат антиоксидантни, имуностимулиращи и тонизиращи свойства, които могат да бъдат максимално полезни, ако се приготвят правилно. Тя подчерта, че за запазване на високото съдържание на витамин C, плодовете не трябва да се варят или заливат с вряла вода. Вместо това, препоръчва плодовете да се накиснат в топла вода и да се оставят да престоят около 30-40 минути.

„Не заливайте плодовете с вряла вода и не ги варете. Ако искате да получите ползите от витамин C, който е в изобилие в шипките, накиснете ги за 30-40 минути и след това консумирайте. Шипките могат да бъдат използвани за приготвяне на лимонади, компоти и други напитки,” споделя Бережная.

В същото време тя подчерта, че хората, които са предразположени към алергии, трябва да приемат шипките с внимание и да следят за възможни реакции, пише още Рамблер.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.

Свързани новини