6 Ноември, 2024 15:15 1 507 9

Ето защо никога не бива да варите шипките

  • шипки-
  • полезни свойства-
  • витамин c-
  • имунна система

Гастроентеролог обясни как правилно да се приготвят и съхраняват плодовете, за да се запазят техният полезни свойства

Ето защо никога не бива да варите шипките - 1
Снимка: Shutterstock

Гастроентерологът Ирина Бережная разкри ефективния начин за приготвяне на шипков чай като средство за укрепване на имунната система. В интервю за радио "Sputnik" д-р Бережная обясни как правилно да се приготвят и съхраняват плодовете, за да се запазят техният полезни свойства.

Как да приготвим шипков чай правилно?

Според д-р Бережная, шипковите плодове имат антиоксидантни, имуностимулиращи и тонизиращи свойства, които могат да бъдат максимално полезни, ако се приготвят правилно. Тя подчерта, че за запазване на високото съдържание на витамин C, плодовете не трябва да се варят или заливат с вряла вода. Вместо това, препоръчва плодовете да се накиснат в топла вода и да се оставят да престоят около 30-40 минути.

„Не заливайте плодовете с вряла вода и не ги варете. Ако искате да получите ползите от витамин C, който е в изобилие в шипките, накиснете ги за 30-40 минути и след това консумирайте. Шипките могат да бъдат използвани за приготвяне на лимонади, компоти и други напитки,” споделя Бережная.

В същото време тя подчерта, че хората, които са предразположени към алергии, трябва да приемат шипките с внимание и да следят за възможни реакции, пише още Рамблер.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    5 4 Отговор
    Гастроентероложката Ирина Бережная

    Коментиран от #2

  • 2 Си е плюла на му

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    цуната.....
  • 3 бобошен

    4 4 Отговор
    Не варете щипките!
  • 4 ГЕРБ СДС

    2 6 Отговор
    благодаря
  • 5 въпрос

    11 3 Отговор
    Ако "специалистката" ще се мъчи да чисти и яде шипки добре - накисване, ама за направа на чай какво ще пуснат шипките в топлата вода за 30-40 мин? Като и гледам фамилията едва ли е чувала за шипков мармалад - сигурно и той става с накисване в топла вода.
  • 6 Табаков

    2 4 Отговор
    Шипките имат много семена вътре в тях. Ако ги сложите 30-40 минути в топла вода,нищо чаено няма да стане,но могат да се спукат и във водата да попаднат острите косъмчета на семенцата. После ще трябва филтриране на течността,но дали ще можете да я пиете, е въпрос.Шипките първо трябва да се почистят и тогава да се варят.
  • 7 Не знам

    6 3 Отговор
    какъв чай ще стане според госпожата, дала акъл по радио "Спутник" , ако се залеят с топла вода ?! Дядо ми , Бог да го прости , редовно ходеше да бере шипки , сушеше ги , както се сушат плодове , а през зимата баба ми ги попарваше с гореща вода и оставаше известно време в нея ! Както липов цвят , лайка и други билки .
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Трудна работа са шипките. С топла вода какво ще се разтвори, семената как ще ги отделите? И като не бъдат варени с вряла вода, може и някоя инфекция да си докарате.
  • 9 Калмук

    2 0 Отговор
    Майка ми, лека ѝ пръст, през зимата редовно правеше шипково вино. В една дамаджана слагате шипки, захар, студена вода - и до печката. От време на време разклащате и за една седмица имате приятно резлива напитка с много повече витамин С от половин-часовото накисване на "безаналоговата" докторка.