Отидете към основна версия

1 790 8

Диетолог създаде най-здравословното меню на света

  • здравословно хранене-
  • здравословен живот-
  • хранене-
  • меню-
  • диетолог-
  • диета

Според наука най-здравословното тристепенно меню съдържа сирене, както и шоколад

Снимка: Shutterstock

Диетологът Доминик Лудвиг представи тристепенно меню, което според нея може да се счита за едно от най-здравословните в света. Внимателно създадени, всяко от ястията в това меню предлага богатство от хранителни вещества, които подпомагат здравето на сърцето, функциите на мозъка и храносмилателната система. Доминик не само комбинира вкусове и текстури, но и осигурява истински хранителен пир за тялото.

Предястие: Лабне със запечени домати и броколи

313 калории, 24 г протеини, 5 г фибри

Лабне, ферментирано сирене от Близкия изток, е основата на това изключително здравословно предястие. Според Доминик Лудвиг, комбинацията от протеини и пребиотици в лабне подпомага по-добрия контрол на кръвната захар и създава чувство за ситост за по-дълго време.

„Доматите са изключително полезни за сърдечно-съдовата система, тъй като съдържат мощния антиоксидант ликопен,“ споделя Доминик. „Броколите пък са богати на магнезий, който участва в над 300 ензимни реакции в тялото и помага за успокояването на нервната система.“

Основно ястие: Скумрия със зелена салата от цитруси, авокадо и боб

630 калории, 29 г протеини, 16 г фибри

Основното ястие е истинско удоволствие за мозъка, сърцето и храносмилането. Скумрията е една от малкото храни, които естествено съдържат витамин D – важен за регулиране на имунната система, обяснява Доминик.

Тя препоръчва рибата да бъде леко запържена в екстра върджин зехтин, богат на мононенаситени мазнини и полифеноли, които допринасят за здравето на сърцето. Комбинацията от зеленина, цитруси и авокадо добавя витамини, фибри и здравословни мазнини, които правят ястието освежаващо и хранително.

Десерт: Крем от копринен тофу с какао и тахан

250 калории, 7 г протеини, 5 г фибри

Десертът е доказателство, че сладките изкушения могат да бъдат не само вкусни, но и полезни. Доминик използва копринен тофу и тахан като основни съставки, тъй като те са богати на калций, който поддържа костната плътност и нормалните мускулни контракции.

„Какаото също е източник на желязо, магнезий и цинк, които подпомагат енергийните нива, функцията на мускулите и здравето на нервната система,“ допълва тя.

Създаденото от Доминик Лудвиг тристепенно меню не само осигурява впечатляващи вкусове, но и предлага безценни хранителни ползи. От сърцето до мозъка и храносмилането – всяко ястие е проектирано да поддържа оптимално здраве.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини