Археолози обявиха находка от особено значение за изследванията върху древната кухня: добре запазен хляб, датиращ от преди около 5 000 години, бе открит в района на Куллуоба, в централната турска провинция Ескишехир. Артефактът е намерен при разкопки през септември 2024 г., но бе представен публично през настоящия месец.
Според ръководителя на разкопките, археолога Мурат Тюрктекки, хлябът е бил изпечен по време на Бронзовата епоха в Мала Азия, приблизително около 3 300 г. пр.н.е. По негови думи, запазването на подобен хранителен продукт е изключително рядко явление, тъй като обикновено се намират само следи или остатъци от хранителни продукти, а не цели предмети.
„Хляб се открива изключително рядко при археологически разкопки. Обикновено намираме само трохи“, заяви Тюрктекки пред Agence France-Presse.
Серап Гюлер, ръководител на пекарната, заяви, че крайният продукт представлява „питателен, богат на текстура хляб“, който е предизвикал значителен интерес сред местното население. Според AFP, жителка на региона на име Сузан Куру споделя, че е била „любопитна да опита вкуса на древния хляб“ и е побързала да си осигури от новопроизведения продукт.
Подобни находки са изключително редки в археологията. През септември 2024 г. учени съобщиха за откриване на древно кефирено сирене от мумии в Таримската котловина в Западен Китай, за което се смята, че е на около 3 500 години. В предходни години бяха идентифицирани също така и най-старата известна бутилка вино, открита в древноримски гроб в Южна Испания.