Отидете към основна версия

9 755 23

Борисов да не мълчи за Орхан Исмаилов

  • популизъм-
  • борисов-
  • да не мълчи-
  • орхан исмаилов-
  • зам.-министър-
  • назначение

Проблем ли е в България да се казваш Орхан

Защо мълчи словоохотливият иначе премиер? Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От вчера /18 ноември/  насам едно откровено ксенофобско изявление на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов относно назначението на доц. Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната „тресе” държавата. Симеонов не бил имал нищо против хората с турско - арабски имена, например не бил казал нищо против Вежди Рашидов, но Орхан Исмаилов бил представител на протурска партия.

Кратка справка показва, че Орхан Исмаилов обаче не е бил член на ДПС, не е член и на НПСД. На избори той винаги е участвал като представител на гражданската квота. За Комисията по досиетата като заместник – председател, той е предложен от квотата на ГЕРБ.

Защо тогава е целият този вой? Знае ли Валери Симеонов нещо, което ние, простосмъртните, не знаем? Или просто събира точки пред електората? Другият съпредседател на Патриотите – Красимир Каракачанов призна, че Орхан Исмаилов има нужната квалификация и качества за поста.

От ГЕРБ този път мълчат като партизани, за разлика от шумната защита на един куп „калинки” в миналото. В същото време в годините ГЕРБ ни е показал как жертва пък други достойни имена във властта, без да им мигне окото. И това не е ясно защо. Щяло да има официална позиция след срещата ГЕРБ-ПФ. Това си е чиста проба мълчание. Исмаилов е бил  предложен от министъра на отбраната Николай Ненчев. Заповедта за назначаването на Исмаилов е била подписана лично от премиера Бойко Борисов, който сега мълчи, незнайно защо. Орхан Исмаилов не се е натискал да става заместник-министър, било му е предложено, т.е. неговата кандидатура е била обсъждана, бил е добре проучен.  Единственият грях на Орхан Исмаилов е, че носи това име. Друг е въпросът, ако той бе сътворил някой гаф в работата си, както доста „калинки” го направиха, но тук случаят не е такъв. Е това, ако не е идиотизъм, здраве му кажи. Къде се скри мъжкарското поведение на министър – председателя Бойко Борисов, който би трябвало да защитава назначенията в кабинета си. Преди да бъде сформирано правителството, Борисов се оплакваше, че Реформаторите му извивали ръцете, сега мълчи, когато Патриотите се опитват „здраво” да направят същото и най-вероятно не единствено и само заради идеали.

От Реформаторския блок също не са много словоохотливи – само Корман Исмаилов и Божидар Лукарски защитиха назначението на Орхан Исмаилов. Радан Кънев го направи с половин уста, като заяви, че не делели хората на цигани и българи, но не бил се подписвал Исмаилов да застане на този пост.

Крайно време е политиците да са наистина политици и да говорят с езика на политиката, а не с обидни квалификации за хора защитавали честта на държавата. Според Симеонов, Исмаилов бил „позор за Министерство на отбраната”. Тежки и непремерени, по-скоро популистки квалификации, защото когато Исмаилов бе зам. председател на Комисията по досиетата, това не бе позор. Пък и думите хвърлени ангро трябва да бъдат подплатени и с доказателства. С какво точно Исмаилов е опозорил държавата ни? Подобни спорове обикновено завършват пред съда, защото някои  политици не знаят какви ги плещят.

И накрая крайно време е някой ясно и категорично да заяви, че в България не е и не трябва да бъде проблем как се казваш – Иван, Хасан или Авраам. Ама трябва да го каже някой от хората облечени във власт – ясно и категорично.

Над публикацията работи екип на Факти.бг

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини