Last news in Fakti

19 Ноември, 2014 12:00 9 748 23

Борисов да не мълчи за Орхан Исмаилов

  • популизъм-
  • борисов-
  • да не мълчи-
  • орхан исмаилов-
  • зам.-министър-
  • назначение

Проблем ли е в България да се казваш Орхан

Борисов да не мълчи за Орхан Исмаилов - 1
Защо мълчи словоохотливият иначе премиер? Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От вчера /18 ноември/  насам едно откровено ксенофобско изявление на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов относно назначението на доц. Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната „тресе” държавата. Симеонов не бил имал нищо против хората с турско - арабски имена, например не бил казал нищо против Вежди Рашидов, но Орхан Исмаилов бил представител на протурска партия.

Кратка справка показва, че Орхан Исмаилов обаче не е бил член на ДПС, не е член и на НПСД. На избори той винаги е участвал като представител на гражданската квота. За Комисията по досиетата като заместник – председател, той е предложен от квотата на ГЕРБ.

Защо тогава е целият този вой? Знае ли Валери Симеонов нещо, което ние, простосмъртните, не знаем? Или просто събира точки пред електората? Другият съпредседател на Патриотите – Красимир Каракачанов призна, че Орхан Исмаилов има нужната квалификация и качества за поста.

От ГЕРБ този път мълчат като партизани, за разлика от шумната защита на един куп „калинки” в миналото. В същото време в годините ГЕРБ ни е показал как жертва пък други достойни имена във властта, без да им мигне окото. И това не е ясно защо. Щяло да има официална позиция след срещата ГЕРБ-ПФ. Това си е чиста проба мълчание. Исмаилов е бил  предложен от министъра на отбраната Николай Ненчев. Заповедта за назначаването на Исмаилов е била подписана лично от премиера Бойко Борисов, който сега мълчи, незнайно защо. Орхан Исмаилов не се е натискал да става заместник-министър, било му е предложено, т.е. неговата кандидатура е била обсъждана, бил е добре проучен.  Единственият грях на Орхан Исмаилов е, че носи това име. Друг е въпросът, ако той бе сътворил някой гаф в работата си, както доста „калинки” го направиха, но тук случаят не е такъв. Е това, ако не е идиотизъм, здраве му кажи. Къде се скри мъжкарското поведение на министър – председателя Бойко Борисов, който би трябвало да защитава назначенията в кабинета си. Преди да бъде сформирано правителството, Борисов се оплакваше, че Реформаторите му извивали ръцете, сега мълчи, когато Патриотите се опитват „здраво” да направят същото и най-вероятно не единствено и само заради идеали.

От Реформаторския блок също не са много словоохотливи – само Корман Исмаилов и Божидар Лукарски защитиха назначението на Орхан Исмаилов. Радан Кънев го направи с половин уста, като заяви, че не делели хората на цигани и българи, но не бил се подписвал Исмаилов да застане на този пост.

Крайно време е политиците да са наистина политици и да говорят с езика на политиката, а не с обидни квалификации за хора защитавали честта на държавата. Според Симеонов, Исмаилов бил „позор за Министерство на отбраната”. Тежки и непремерени, по-скоро популистки квалификации, защото когато Исмаилов бе зам. председател на Комисията по досиетата, това не бе позор. Пък и думите хвърлени ангро трябва да бъдат подплатени и с доказателства. С какво точно Исмаилов е опозорил държавата ни? Подобни спорове обикновено завършват пред съда, защото някои  политици не знаят какви ги плещят.

И накрая крайно време е някой ясно и категорично да заяви, че в България не е и не трябва да бъде проблем как се казваш – Иван, Хасан или Авраам. Ама трябва да го каже някой от хората облечени във власт – ясно и категорично.

Над публикацията работи екип на Факти.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо бе БОКО

    1 0 Отговор
    Жива провокация си е това назначение. Вече си го представям на 3 март с фес на Шипка този хубостник и поздравява караула.
  • 2 Vader

    0 1 Отговор
    "Борисов да не мълчи за Орхан Исмаилов" - да не мълчи ? Хах, леко, журналистче. Много на сериозно си се взел.
  • 3 плам

    1 0 Отговор
    мисля че всички патриоти трябва да се обединят и да започнат да работят за спасението на България,да спрат да се карат и да изригнат като един,не искам мутри ,ДПС и БСП .ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ
  • 4 Simidchiev

    1 0 Отговор
    Не е нужно да си член или симпатизант на Патриотичния фронт за да виждаш несъвместимостта на нещата. При тази агресивна съседска държава, може би службите за сигурност трябва да са по-внимателни с "мълчаливото" си съгласие. Има и още една истина - ако не съществуваше етническа партия ДПС, постепенно хората щяха да се интегрират и сегашния случай нямаше да боде така сериозно.
  • 5 Смок

    0 1 Отговор
    Симеонов, караш ли се нещо, кво ли?
  • 6 Iliev

    2 0 Отговор
    Няма нищо ксенофобско в изказването. Валери Симеонов каза, че не иска агент на турската държава, а не че не иска човек с името Орхан. А тези които подскачат, че било ксенофобско явно също са агенти на тая държава щом нападат правилната позиция на ПФ.
  • 7 час от бг

    0 1 Отговор
    Здравейте на всички като чета коментарите човек да иска да се интегрира то от такива като вас се държи дпс кажете с какво повече сте заслужили патриотизма си повече от мен, че моя пра дядо не е ли участвал в първата световна или втората или баща ми военен или аз.

    Коментиран от #12

  • 8 Кали

    1 0 Отговор
    Стига с тези турски мекерета на ръководни постове в държавата!!!!!!!Кога в друга държава ще има на висок пост в МО турско мекере?Предатели!!
  • 9 Да ама не

    0 0 Отговор
    Предложен е умишлено, а не защото е по-добрия за този пост. Типично за наглите депесари - пробват на този етап колко да ни натискат...
  • 10 херачо

    0 0 Отговор
    журналистче провери в германия има ли турци в парламента при над 3 милиона които живеят там и прочети отговора които им е бил даден на тяхното искане и тогава говори за ксенофобия чети ако сиграмотег и си бъгарин а не дюмне
  • 11 бургазлия

    0 0 Отговор
    Не зная това момче до колко му са възможностите на професионален военен като не се е срештал с наборен войника ште оглавява МО.
    Не членува заштото военните са деполитизирани той ген .Симеонов не членува но се яви за депутат на ДПС
    Така яе този зам МО с получаване на първото офицерско звание вместо към огневия полигон се отправи в кабинета на МО .дАНЕ СЕ ЗАБРАВЯ ЧЕ ТОГАВА ПАК дпс имаше влияние.
  • 12 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "час от бг ":

    Ти наясно ли си със значението на думата интеграция? При наличието на съседна държава с турско население, и в предвид историческите факти, знаеш ли как ще те интегрират с одрязана кожичка и с килимче под мишница за петъчна молитве...
  • 13 Монго

    0 0 Отговор
    Някой разгледа ли биографията на този човек? 2002 завършва военното училище-лейтенант, това добре. Какво прави следващите три години? 2005 г. се дипломира в академията на МВР-профил сигурност, и това добре. После специализира в Canadian Forces Language School Detachment Borden, какво ли значи това? И 2009 става доктор!!! Забележете, 7 години учение и...доктор /защита на класифицираната информация в условия на кризи/, каквото и да значи това...Е нещо не ми се връзва, а на вас?
  • 14 ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ

    0 0 Отговор
    Г-н Андрей Симеонов, в Турция като назначат за зам. министър на отбраната Христо Ботев, тогава може и ние да назначим г-н Орхан. Определено вие бихте подкрепили и дори БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ да не се казва БЪЛГАРСКА,ами БУЛГАРИСТАНСКА - нали имената нямали значение!Считам за абсолютно недостойно дори да се говори за такава възможност ! Дедите ни загинали на Шипка,Плевен.Одрин.... ще се обърнат в гроба!Това е началото на края на България-големи "демократи" като вас могат да започват да учат турски,да слагат феса и да отиват в Турция та да видят там дали имената нямат значение!Свършиха се кадърните Българи Генерали,че опряхме до Орхан!Да вземем да сменим и Лъвовете на бойните си знамена пропити с кръв с два феса и наргиле по средата!Срамота,г-н Симеонов,срамота!!!И да прочетете пак,надявам се "Под Игото" и "Епопея на забравените" - поне!
  • 15 гост

    0 0 Отговор
    Турция си плете кошницата,и уж невинно си слагат техни хора ту в това ,ту вонова министерство,а ето вече и в отбраната.Абе хора слепи ли сте та нали по този начин навремето са превзели България,наслагали са предатели на високи постове и те да ни натискат.После ги заменят с техни и готово,власта е в тях.Забравяме си историята ,налис всяко правителство все махаме по нещо от нея ,де някой цар,де някойвиден революционер загинал за БЪЛГАРИЯ,и така малко по малко щяха да махнат и ПОД ИГОТО на Вазов докато тиЯ ПРЕДАТЕЛИ продадът Родината ни.
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    Турция си плете кошницата,и уж невинно си слагат техни хора ту в това ,ту вонова министерство,а ето вече и в отбраната.Абе хора слепи ли сте та нали по този начин навремето са превзели България,наслагали са предатели на високи постове и те да ни натискат.После ги заменят с техни и готово,власта е в тях.Забравяме си историята ,налис всяко правителство все махаме по нещо от нея ,де някой цар,де някойвиден революционер загинал за БЪЛГАРИЯ,и така малко по малко щяха да махнат и ПОД ИГОТО на Вазов докато тиЯ ПРЕДАТЕЛИ продадът Родината ни.
  • 17 БИБЛИОТЕКАРКА

    0 0 Отговор
    ОРХАН ДА КАЖЕ КАК СТАНА ДОЦЕНТ...ПРОЦЕДУРАТА БЕШЕ ИЗЦЯЛО НЕЗАКОННА...НО ДЕНЧЕВ ГО УРЕДИ ВЪПРОСА....
  • 18 некой си

    0 0 Отговор
    Те в Турция кат чуят за България църеи им избиват на г.за и бягат в обратна посока кат дявол от тамян,ама защо ли нашта народо психология е все да приставаме зорлем на някого без той да ни иска.А защо всеки забравя за произхода на българите които са племе което е дошло от Азия,а коренното население на тези територии са били славяните които са били завоювани и асимилирани.Не си знаем историята ама ей тъй целия свят го оправяме и все забравяме,че зад гърба си имаме унищожени Византийска империя,Османска империя,Руска империя,фашистки режим,а сега сме на път да разкажем играта и на ЕС.Просто казано до който сме се докосвали хубаво не е видял, и пак казвам,че в Турция като чуят за България почват да обръщат червата си.Доколкото инвестициите тук,правят ги за да не им тежът побратимите на останалите,а ако не са те и туй няма да видим.С тоя манталитет на расисти който сме го развили сме до под кривата круша и докато не си научим историята няма да се оправим.

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Пацо

    0 0 Отговор
    Смъртността в България е 14,3 промила на 1000 души.
    По раждаемост падаме на 210-о място в света с 8,29 промила на 1000 души. Комбинацията от шесто място по смъртност и 210-о място по раждаемост ни отрежда ЧЕЛНАТА позиция сред изчезващите нации. И това е без да се взема под внимание емиграцията.
    Трябва да си наистина много наивен ако си мислиш, че някой ще остави държава България с българи в малцинство...
  • 20 Ани

    0 0 Отговор
    Май на Валери ,ако му дадат власт ще ни изколи както сториха това сърбите в Сребреница.Тези негови изцепки ми навяват мисълта за Хитлер
  • 21 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Задкулисието ГЕРБ,ДПС вече и наяве.
    Гледам тук се говори и за интеграция,НО!!!
    Интеграцията не трябва ли да бъде двустраненна? Или едностранна само в Б-я!
    С какви права разполага тюркоезичното население в нашата страна и българското малцинство в Турция. Тюркоезичните мюсюлмани имат право на свои политически организации, на свои медии /издавани на турски език/, на новини на своя език по държавната българска телевизия, на преподаване и изучаване на своя език в българските държавни училища, на свои читалища и културни институции.

    Нещо повече, представители на тюркоезичните българи не просто участват в политическия живот на България, а направо управляват страната. Как стоят нещата в Турция? Много просто - турската държава не признава българско малцинство/а българи в турския парламент-недопустимо/. На българите-християни е отнето дори правото да носят български фамилии. Окончанията "-ов", "-ев", "-ски" и "-ин" са забранени. Що се отнася до българите-мюсюлмани, за Турция те са турци,точка… Турция има закон забраняващ, изрично продажбата на земя на Български граждани............ „Булгаристанлъ чок гюзел машала ашколсун аферим евала разгеле буюрун ептен зор“ ...

  • 22 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "некой си":

    некой си... За жалост в писането на истинската българска история държавните историци не участват. Не случайно. Те са тези, които до сега проповядваха угодните на господарите им теории за българския народ. Време е за истинската история ,накратко:Траките са българи, българите са траки.Обитават земите от М.Азия и на Север Южна и Централна Европа,стигат до Индия и пр.Лъв Дякон/ византийски историк/,а и др.казват за трак.племе мизи,че са българи. Теофилакт Симоката / ранновизантийски историк /казва за трак.племе -гети /готи/,че новото им име е славяни.Преди 2000 г.Страбон/ древногръцки географ, историк и философ/ споменава,че гети и мизи един народ са,един език говорят,от един и същи произход.От това става ясно, как две тракийски /български/ племена,станаха чужди и едното "дойде" от незнамкъдеси,че да правят държава.Тук са си били и са си били един народ,но..ИРИ /Византия/ по начало е владяна от траките:Константин,Юстин,Юстиниан и пр. са траки.В 7-ми в. гърците се докопват до престола на ИРИ и започват гонения против българите.Дунав не е бил,както казват граница за траките,оттатък също са били траки и те идват с Аспарух начело,не за да правят държава,а да спрат гърците в стремежът им на север!България определено не е била това,което ни е внушавано и ни се внушава и днес.Нищо не е такова,каквото го описват! Запомни едно:България не е създадена през 681г. - тогава тя е призната за държава от Византия……………………..Допълнителна информация: Международно ген
  • 23 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "некой си":

    ……………………..Допълнителна информация: Международно генно изследване на Y-хромозоми доказва:
    Българите са най-древният народ в Европа - Всеки пети българин е с ген на 7800 години /виж това/………………………..http://www.geo-bg.bg/nauka/b-lgarite-sa-naj-drevniyat-narod-v-evropa………………… Повечето от учените смятат, че народът наричан от римляни и гърци с името траки, няма нищо общо с нас българите,но траки не е само название на предците ни, а название използвано от чужденци.