Last news in Fakti

18 Ноември, 2014 16:47 5 717 11

Евтин популизъм, расизъм или патриотизъм

  • евтин-
  • популизъм-
  • расизъм-
  • патриотизъм

Заместник – министър на отбраната „клати” управляващата коалиция

Евтин популизъм, расизъм или патриотизъм - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евтин популизъм, расизъм или патриотизъм е разигралият се спор за назначението на заместник министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Този въпрос възникна логично, след като днес начало на този спор даде изявлението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред БНТ.

Рано тази сутрин Симеон заяви по телефона, че Патриотичният фронт може да оттегли подкрепата си към кабинета на Бойко Борисов заради заместник-министъра на отбраната от Реформаторския блок, тъй като Исмаилов бил бивш кадър на ДПС, а сега член на протурската партия Народна партия „Свобода и достойнство” /НПСД/.

По-късно в парламента другият съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов дръпна леко назад като отрече да има условие към кабинета за оттегляне на Исмаилов . Може би, защото е врял и кипял в политиката дълги години.
На въпрос дали в ПФ има проблеми с Орхан Исмаилов, лидерът на ВМРО се пак отбеляза, че коалицията "има проблем с всички партии на етническа основа" и фактът, че Орхан Исмаилов идва от партията на Корман Исмаилов "поражда определени размисли".
"От една страна, той има необходимата професионална квалификация и това е безспорно. Нас ни притеснява, че вероятно това е кандидатура на НПСД", призна Каракачанов".

Министърът на икономиката Божидар Лукарски от Реформаторския блок защити назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната. Според него Исмaилов има необходимите качества и е безспорен професионалист.

„Назначението е в разрез с политиката на ДПС. Кадрите, които подготвя Народна партия „Свобода и достойнство", са кадри, които се борят с модела, създаден от ДПС", каза още Лукарски.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева заяви: "Позицията и мнението на Патриотичния фронт за зам.-министър на отбраната ще бъдат разгледани и обсъдени на среща с коалиционните партньори". „Тази среща по всяка вероятност ще се проведе тук в Народното събрание. От тази среща ще излезем с обща позиция и всяка позиция и мнение, изразено преди нея, ние от ГЕРБ ще считаме, че е неофициална“, каза още Караянчева.

Може би трябва да припомним на Патриотичния фронт, че изборната кампания приключи и никому не е нужен криво разбраният популизъм. Една от надеждите ни в това правителство бе, че няма да се назначават хора по партийни квоти и шуро - баджанашка връзка а професионалисти, за да могат да бъдат извършени така наложителните реформи в страната. Което всъщност ни обещаха и самите управляващи. Сега обаче си задаваме въпроса „Докога в България ще се назначават послушковци, колкото и некадърни да са те”. Къде освен при нас професионализмът няма значение и  етническата принадлежност е определяща  за заемане на постове?! Отговорът е елементарен - в банановите републики, и не е нужно да си политик, за да го знаеш. Белите държави са превъзмогнали отдавна комплексите около назначенията на кадърните хора .

Тук е мястото да отбележим съвсем накратко кой е Орхан Исмаилов.  През 2012 г. придобива академична степен „доцент” въз основа на монографичен труд „Защита на класифицираната информация в условия на кризи – стратегически приоритет на политиката за национална сигурност ”. В периода 2007 – 2012 година доцент Исмаилов е бил заместник – председател на Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателни служби на Българска народна армия. От 2012 г. до скоро той бе член на Комисията. Специализирал е в областта на защитата на класифицираната информация. Притежава образователни степени от Национален военен университет във Велико Търново, от МВР академията и специалност „Право” от университета във Велико Търново.
Участвал е в множество форуми и работни групи на НАТО и ЕС в областта на защитата на информацията.

Моите уважения към г-н Симеонов, който разрази спора, но се питам дали не иска някой да ни върне в едни по-мрачни времена. Българската история помни Възродителния процес. Тогава сменяхме имената насила. Ако трябва да направим паралел пък сега никой с подобно име няма право да бъде във властта, та какъвто и специалист да бъде той, или каквито и ценности да притежава той. Нека да припомним и че НПСД бе сформирано след като членовете му напуснаха ДПС, а на тези избори партията е в коалиция с Реформаторите, които се борят за реформите в страната и които бяха припознати от протестиращите по софийските улици. Искам да попитам  „Докога ще робуваме на бай ганьовщината, а не на европейските норми на поведение”, което междувпрочем и председателят на ЕНП Жозеф Дол ни напомни по повод на поведението на патриотите.  Патриотичният фронт подкрепи правителството с условието, че ДПС ще остане извън властта. Тогава не е ли мъжкарско да се подаде ръка на хора, които отрекоха „модела ДПС”. Патриотичният фронт обяви, че подкрепя програма, а не назначения и ще „клати” правителството, ако има разминаване с декларираните намерения. С какво името Орхан Исмаилов е нарушил декларираните намерения в областта на отбраната. И понеже заговорихме за история нацистите са гонили и всеки с еврейско име, това ли подкрепят патриотите.

Управляващите от ГЕРБ също доста уклончиво отбелязват, че ще проведат среща и ще излязат с обща позиция по случая. Това не е пръв случай, в който хора защитавали политиката им, са жертвани като „агнец”, за да се угоди на този или онзи. Примери в тази посока колкото искаш. Май от ГЕРБ не са забравили нищо старо, като например политиката „една крачка напред, две назад” при определено негодувание.

Тук намирисва и на това, че колкото и да се кълняха патриотите, че не желаят постове, май в момента се опитват да извиват ръце. Дали това не е евтин популизъм, за да се отвоюва председателското място на парламентарната комисия по енергетика, на което да застане именно Валери Симеонов.  Ясно е, че Кабинетът Бойко Борисов ІІ бе заченат като нестабилен и с много мъки и компромиси, значи ли обаче това, че не трябва да има мъжкарско поведение.

Очаква се днес Националният фронт за спасение на България на Валери Симеонов и ВМРО да обсъдят казуса  за единно становище. Очаква се и от ГЕРБ да се срещнат с лидерите на Патриотичния фронт, за да оформят позиция.  Да се надяваме, че този път ще мислят по европейски. Защото имаме много скорошен пример, че имената нямат значение, когато обединяват нацията – Крисия, Хасан и Ибрахим го направиха като завоюваха второ място на Евровизия и никой не постави въпроса защо в български дует участват деца с не толкова български имена. А те бяха наградени за таланта си.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургазлия

    0 0 Отговор
    Не зная Орхан колко е професионалист след завършване на военното образование направо в МО няма нито ден по бойните части.
    Своята научна кариера я изгради по времето когато ДПС бе неоменно толкова години във ластта и те му движеха кариерното израстване което е различно от неговите съвипусници на които оште краката им миришат на патренки.
  • 2 mediator37

    3 1 Отговор
    Щях да се съглася , че доцент Исмаилов се назначава, защото е много кадърен, но съм убеден, че има десетки българи с български имена и самосъзнание с по-добра квалификация и знания да заемат този пост. Затова няма да се съглася, че Исмаилов го заслужава. Заема го, само за да има "цвят" и за да може да се каже : Ами ние, ето на, не мразим турците.

    И за Евровизията, хайде да не се лъжем ! Няма ли две българчета пиянисти за да свирят с Крисия ? Ще се намерят и то по-добри. Но Хасан и Ибрахим на пианата , донесоха турските гастарбайтерски гласове, без които заслужаващата първо място песен на Крисия нямаше да е и десета. Просто една добра маркетингова стратегия, без която безспорния талант на децата нямаше да получи цена.
  • 3 Иван

    2 1 Отговор
    Да назначиш някого на някакъв пост само заради неговата етническа принадлежност е наистина отвратителен расизъм.
  • 4 Doncho Stoychev

    0 1 Отговор
    Ние трябва да браним Българските интереси ,вървейки по европейският път,етническите турци ,които са мирни граждани могат да живеят свободно тук ,но те не могат да бранят интересите на страна в която са се заселили като кръвожадни поробители и са грабили и безчинствали в продължение на столетия,още по малко да я защитават в военно отношение,при положение че станата от чийто етнос принадлежат е съседна на нашата .....Министър на културата турчин ,сега на отбраната турчин ,чудно къде ще му излезе края ....БРАТЯ - ТОВА Е НАШАТА БЪЛГАРИЯ ,НАШАТА МИЛА РОДИНА .......как ше застане турчина на връх ШИПКА да поздравява почетния караул .....ей люде събудете се ...!!!!!
  • 5 onq s konq

    0 1 Отговор
    Не е желателно да се елиминират всички турци от управлението.Въпросният човек е явно от партията на Корман Исмаилов,а те със всички останали партии от РБ поддържат правителството.По тая логика би следвало и Вежди Рашидов да бъде отстранен от правителството.Не става някакси!...
  • 6 по темата

    0 0 Отговор
    Нито популизъм, не е и расизъм, най-малко е пък патриотизъм, най-мяза майнольо на вроден идиотизъм!
  • 7 Кадилак Елдорадо

    0 0 Отговор
    Тези "патриоти" са по големи идиоти от на Волен.
  • 8 kol i

    0 0 Отговор
    Добре имал дипломи, но е изграден кадър на дпс!!!!! Кой може да гарантира, че тоя няма да носи информация на турците?? Искам да го слушате денонощно.ясно!? От друга страна без турци във властта не е добре защото са доста и са представени от партия.
  • 9 гошо прупрунков

    0 0 Отговор
    патриотите доказват че са коректор на герб защото за пореден път ги спасяват от грешни ходове . да не забравяме какво се случи с последната партия която назначаваше про турски активисти на ключови постове
  • 10 гост

    0 0 Отговор
    Ако ви е направило впечатление ,,малко преди изборите имаше голям отлив на кадри от ДПС. Пръснаха се из ГЕРБ ,РБ, ББЦ,в БСП си има постоянно.Явно целта им е била пак определени хора да влязат в правителството и на определени места.Та имам един въпрос- За какво въобще гласуваме след като едни и същи хора се сменят във властта вече 25 години?
  • 11 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    за да бъде българия с реално интегрирани малцинства ,този въпрос не би трябвало да се обсъжда въобще!името и етническия произход не могат да бъдат пречка за никого при избирането му някъде.ако е кадърен да бъде там ако не е да се маха,но видите ли бил с мюсулманско име и не можело ,тва е всъщност не решението ,а изостряне на проблема с малцинствата,тяхната капсулизация и съответно процесите при тях са към отделянето им от българската нация.