Отидете към основна версия

2 999 15

Свободният не унижава хората – нито с дела, нито с думи

  • шарли ебдо-
  • карикатури-
  • ислям-
  • мохамед-
  • пророк

Е, какво да правим? Да се надсмиваме над вярващите, за това, че са вярващи?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестите срещу карикатурите на порока Мохамед в „Шарли Ебдо” прераснаха в насилие в Нигер, където три църкви бяха опожарени. 

Ескалацията на насилието идва в отговор на публикуваните отново карикатури в първия след парижките атентати брой на сатиричното списание.

Мнението на доц. д-р Николай Гочев, преподавател по гръцка античност в Софийския университет, разисква доколко е свободата може да бъде използвана за надсмиване над вярата. 

Дали някой ще възрази, ако кажем, че за сериозните неща е добре да се говори сериозно? Може би не. Но когато трябва да изброим нещата, които ще наричаме „сериозни“ – ето тук вече сигурно ще има несъгласия.

И тъй, ислямът религия ли е?

Който не е съгласен, да каже: „Не.“ Аз пък мисля, че ислямът е религия. Това не значи, че съм или че се готвя да стана мюсюлманин. Но че мюсюлманите вярват, че Бог съществува, смятат Го за свят и се обръщат към Него в молитвите си – в това не се съмнявам. А какво точно мислят за Него, как го почитат – това не знам добре. Не съм чел тяхната книга, не зная и езика, на който е написана. Чувал съм, че има разлики между тях – между мюсюлманските общности, искам да кажа. Но и между онези от нас, които наричат себе си християни, също има разлики –

и в мислите за Бога, и в начина на вярата, и в делата ни.

И винаги е имало.

И на християнина харесва ли му някой да се изразява подигравателно за Бога и светиите? На мен не. Също така не ми харесва да хулят моя народ, който живее около църквата си; и държавата ми, която ги пази.

А какво е казано в Евангелието: „Правете на другите това, което искате и те да ви правят.“ Значи и обратното – не им правете това, което не искате да ви правят. Затова и аз не се изказвам презрително за религиите – нито за исляма, нито за юдаизма, нито за други. И за католиците и протестантите не говоря с оскърбления. Нито за който и да било народ и неговата държава. Защо е нужно? За да покажа, че съм свободен? Аз съм свободен, защото следвам истината.

Свободният не унижава хората – нито с дела, нито с думи.

Ето какво е направил веднъж нашият Бог – Той ни е пример и като човек. Веднъж седнал при един кладенец и разговарял с една самарянка.

А самаряните вярвали в Бога, но не както юдеите. И затова юдеите не общували с тях, дори не ги доближавали. И тя го попитала: “Как ти, който си юдеин, говориш с мен, самарянката?“ А той наистина говорил с нея, и то надълго. Дори учениците Му се учудили.

И едно от нещата, които й казал, било: „Спасението идва от юдеите.“ Значи не бил самарянин, нито съветвал някого да бъде.

Освен това жената била и прелюбодейка. Той знаел това и й го казал. Но не я оскърбявал, нито й се надсмивал. И тогава самаряните го поканили да остане в техния град – на гости. И Той останал за два дни.

Е, какво да правим? Да се надсмиваме над вярващите,

за това, че са вярващи? И ако сред тях се намерят убийци, заради тях да убиваме и невинни (защото сме чували, че вярват като тях)? Да ги ограбваме и в бъдеще?

Колко хора загинаха в Ирак от 1991 досега? В Либия? В Сирия? За родените там говоря и за мирните хора. Защо не виждам влиятелните европейски и американски медии да се тревожат за тях?

Мога да кажа защо. Защото според множество влиятелни европейски и американски медии едни са повече хора, а други – по-малко хора. И поради това за едни следва да се скърби, а смъртта и страданията на други са статистика. Как се нарича такова мислене и поведение?

Нарича се фашизъм.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини