Last news in Fakti

15 Януари, 2015 10:15, обновена 15 Януари, 2015 12:40 1 810 6

Четвърти терорист дирят във Франция (Обновена)

  • шарли ебдо-
  • франсоа оланд-
  • амеди кулабали-
  • саид куаши-
  • шериф куаши

Полицията откри къща, наета от Амеди Кулабали дни преди атентатите в Париж

Четвърти терорист дирят във Франция (Обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

„Шарли Ебдо“ е жив и ще живее, заяви френският президент Франсоа Оланд часове след като първия брой на сатиричното издание след кървавата касапница от 7 януари беше разпродаден за часове. Той говори в Тулон пред екипажа на самолотеносача "Шарл де Гол" преди той да се отправи на мисия в Близкия изток.

Дори безпрецедентният тираж от 3 млн. бройки не стигна и се наложи допечатка от нови 2 млн. бройка.

На 7 януари братята Саид и Шерфи Куаши убиха 12 души в редакцията на „Шарли Ебдо“, а други петима бяха убити при други две нападения, извършени от Амеди Кулибали.

Франсоа Оланд посочи, че оцеля не само „Шарли Ебдо“ като медия, но и ценностите, които защитава медията, но и френската република.

Франция ще защити всички религии, които се практикуват на нейна територия. Това заяви френският президент Франсоа Оланд в речта си пред Световния арабски институт.

Той отбеляза, че мюсюлманите са основните жертви на фанатизма. Ислямът е съвместим с демокрацията, припомни Франсоа Оланд и благодари на арабите за тяхната солидарност срещу тероризма в Париж.

При три атаки на 7 януари, сред които срещу „Шарли Ебдо“ и еврейски супермаркет бяха убити 17 души.

Британският премиер Дейвид Камерън и президентът на САЩ Барак Обама обещаха общ фронт срещу джихадистите след атентатите във Франция в съвместна статия, публикувана във в. „Таймс“.

Сигурността е необходима за доброто състояние на икономиката и САЩ и Великобритания ще работят заедно срещу тероризма, заявяват двамата държавни лидери в навечерието на посещението на Дейвид Камерън във САЩ.

От своя страна Великобритания и САЩ още веднъж отбелязват, че ще продължат и да оказват натиск върху Кремъл с цел уреждането на кризата в Украйна по дипломатически път.

„Ако позволим да останат ненаказани подобни фундаментални нарушения на международното право, ще пострадаме от последвалата нестабилност“, обобщават Обама и Камерън.

Френските следователи разкриха, че атентаторът Амеди Кулабали е наел малка къща дни преди да застреля полицайка и да вземе заложници в супермаркет за кашерни стоки в Париж, при което бяха убити четирима души.

Претърсването на къщата помогнало на полицията да открие следите на четвърти потенциален терорист. .

Силите на реда не казват какво са открили в къщата, наета от Кулибали. В. „Паризиен“ повдига булото на мистерията, пишейки за мотоциклет, който е използван от друг четвърти човек, който е помогал на Амеди Кулабали да се придвижва.

Вече е известно, че атентаторите от Париж са напазарували срещу 5 000 евро своите оръжия от квартала около гарата в Брюксел. Става дума за автоматите „Калашников“, картечният пистолет „Скорпио“ и гранатомета.

Междувременно стана известно, че белгиец се е предал сам на полицията в Шарльороа. Той дори е направил самопризнания, от които се разкривало, че той е доставил кола и оръжие на един от атентаторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Хора които не знаят в кои век жизеят и мислят че е 20-ти.
  • 2 аз

    1 0 Отговор
    Екстра реклама си направиха на спианийцето-от 60000 тираж скочиха на 5 мил.
    Жертвите са оправдани
  • 3 аз

    1 0 Отговор
    "Британският премиер Дейвид Камерън и президентът на САЩ Барак Обама обещаха общ фронт срещу джихадистите"-които са финансирани именно от тях..аси тъпаците са и си мислят,че всички са прости като американците и ще им се вържат на театъра
  • 4 реалист

    0 1 Отговор
    Троловете на Путлер пак се разсмърдяха.

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "реалист":

    Що си мислиш, че хейтърите на Банана са различни...
  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор
    То май времето твърде бързо показа кой е имал нужда от подобен атентат. Французи избиха французи. Терористите се възползват от това и вече дяволските им оръжия са на път.