Last news in Fakti

13 Януари, 2015 15:08 4 679 4

Защо Европа си отглежда терористи?

  • шарли ебдо-
  • саид куаши-
  • шериф куаши-
  • ал кайда-
  • хибриден тероризъм-
  • ислямска държава

Братята Куаши може би са родоначалници на хибриден тероризъм - внимателно планиране и професионално изпълнение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сряда, 7 януари 2015 г. По традиция се събира екипът на хумористичното списание „Шарли Ебдо“ за седмичната планьорка. Началото на деня е приповдигнато журналисти и редактори си честитят новата 2015 г. Разменят се впечатления кой къде е бил по коледните празници. Часът наближава 11. Последни прегледи на електронната поща, някой забравен SMS. Минути до началото на планьорката. Наближава 11.30 часа трима маскирани и тежко въоръжени мъже нахлуват в редакцията и хладнокръвно откриват стрелба.

Нападателите са братята Саид и Шериф Куаши.

Дузина от светилата на френската журналистика и карикатуристи са убити. Други десетима са тежко ранени, петима от които са в критично състояние.

Преди близо 10 години на 7 юли 2005 г. серия от атентати окървавява Лондон. Загиват 52 души, а десетки са ранени, припомня Би Би Си.

Разследването на Скотланд ярд установи, че зад бомбите в метрото стоят младежи, които са родени и израснали във Великобритания.

Те живеели в демокрация, но се радикализирали

и възприели идеята да се превърнат в мъченици за вярата.

Прегърнали радикалния ислям, терористите в Лондон бяха идеалните изпълнители. Откритието на Скотланд Ярд, че атентатът в Лондонското метро е home made, принуди западните специални служби да започнат внимателно да анализират поведението на местните ислямски общности.

Западни експерти през последните години с безпокойство следят младежите, които са второ или трето поколение емигранти в Европа. Организаторите на терористичните нападения в Лондон бяха родени, израснали и образовани на Острова. Пред липсата на възможности за бляскава кариера, те се радикализират и постепенно се откъсват от обществения живот и се съсредоточават около джамиите.

През 2004 г. в документален филм за младежите от предградията се появява Шериф Куаши.

Той не се различава от връстници и също като тях обича рапа, хубавите жени и да черпи с пълни шепи от живота.

В отговор на журналистически въпрос Шериф Куаши твърдо казва, че предпочита да се шляе по улицата вместо да отиде до близката джамия. Надъхан е да стане рап звезда, мечтае младежът...

Няколко месеца по-късно той е оплетен в мрежите на радикалния ислям на емира Фарид Бениету, който ръководи мрежата на Бют – Шомон.

Организацията изпраща младежи да се бият в Ирак, а след това в Сирия.

По рапа си падал и придобилият скандална слава с уменията си да обезглавява в Сирия западни журналисти и хуманитарни работници - „Джихадистът Джон“. Разследване на британските спецслужби установи, че неосъществена рап-звезда е вероятният екзекутор. Така стъпка след стъпка беше разкрито, че зад „Джихади Джон“ е 23-годишният лондончанин Абдел-Маджид Абдел Бари.

Преди да се присъедини към джихадистите в Сирия през миналата 2013 година

Абдел-Маджид Абдел Бари беше изгряваща рап-звезда, чийто парчета се въртяха по клубовете и радиостанциите на Острова.

Самият Бари не може да се оплаче от тежък живот,

защото живее в един от най-шикозните квартали на Лондон Мейда вейл. Все пак семейството отдавна е забъркано с радикалния ислям. Британските таблоиди припомнят, че бащата на Бари – Абдел Абдел е бил екстрадиран в САЩ по обвинение, че е организирал редица атентати срещу американските посолства в Африка през 90-те години на миналия ХХ в. Нападенията са извършени под вдъхновението на самият Осама бин Ладен.

Преди месеци в Германия беше разбита спяща терористична клетка. Местните служби за сигурност обявиха, че през 2012 г., когато се навършват

40 г. от касапницата на Олимпиадата в Мюнхен,

те ще работят по-усилено за предотвратяване на подобен терористичен акт.

Междувременно стана известно, че Германия планира да отнема за три години личните документи на заподозрени в радикален ислям младежи, предаде АП.

Планираното наказание е два пъти по-голямо от предварително обявените намерения на правителството на канцлера Ангела Меркел за приемане на рестриктивни мерки за ограничаване на германци да се присъединяват към радикални джихадитсти в чужбина.

Тайните служби предполагат, че 400 такива бойци вече действат в Сирия и Ирак. Петима от германските джихадисти вече са извършили самоубийствени атентати.

Германските неонацисти се подвизават предимно в източната част на страната. В западните провинции доминират джихадистите, някои от които се превръщат в масови убийци, коментира „Дойче веле".

Германските служби за сигурност в момента търсят отговорите основно на два въпроса: как да бъде предотвратено заминаването на млади джихадисти в Сирия и Ирак; и как да се подхожда към завръщащите се от регионите на бойните действия млади хора?

В страната се провежда и дискусия за затягане на закона за чужденците така, че да се облекчи експулсирането на живеещи в Германия чуждестранни екстремисти.

Ал Кайда“ наема и нови хора на Балканите.

Полуостровът е смятан за идеалното място. Много от неговите жители имат роднини или приятели в Западна Европа, което спомага за по-добрата им инфилтрация в обществото.

Според антитерористични експерти хранителната среда, която дава възможност на мрежи като „Ал Кайда“ да пускат корени в региона, са слабите институции на Западните Балкани и силно изразената корупция в България и в страните от постюгославското пространство.

А специалисти по разузнаване и антитероризъм предупреждават, че въпреки успешните военни операции в Ирак, Сирия и Афганистан терористичната мрежа „Ал Кайда“ се обновява и отново е в състояние да извършва едновременни атентати по целия свят.

Стратезите на „Ал Кайда“ отдавна призовават симпатизантите си на Стария континент да извършват индивидуални и местни нападения.

От 2008 г. е нараснал броят на опитите за атентати в Европа, като се предпочитат звена от двама-трима души, отбелязва норвежкият експерт по въпросите на тероризма Петер Несер в доклада от 2012 г. „Индивидуалните операции на джихадистите в Европа".

Западните тайни служби признават, че знаят, че тези кандидат-терористи се обучават в племенните зони. Продължаващата четвърта година гражданска война предоставя на запленените от радикалния ислям младежи от Европа възможност да трупат боен опит.

За „Ал Кайда“ те са изключително ценни кадри. Благодарение на голямата си мобилност, на способността си да се придвижат без проблеми от един европейски град в друг, те са в състояние да организират сериозни нападения в Европа.

Касапницата в редакцията на сатиричното списание „Шарли Ебдо“ само доказа тази особеност на съвременните радикални терористи. Братята Саид и Шериф Куаши показаха, че

едва четвърт час им е нужен, за да оставят след себе си 12 трупа

и десетима ранени. Нападението е добре подготвено и перфектно изпълнено, признават експерти по тероризъм. Те цитират свидетелства на оцелели, които свидетелстват, че братята много добре са познавали вътрешното разпределение на редакцията. Те са се насочили към стаята за планьорка. При влизането си те са извиквали имената на жертвата и хладнокръвно са ги разстрелвали.

Авторитетният в. „Файненшъл таймс” дори заговори, че братята Куаши може би са родоначалници на „хибриден тероризъм“ - - внимателно планиране, професионално изпълнение, при което много малка група действа с ограничени ресурси, но постига набелязаните цели, а нейните действия служат за мотивация и набиране на нови последователи..

Ал Кайда“ вече си има конкурент в лицето на „Ислямска държава“.

Ако братята Куаши признаха, че действат от името на първата, то Амеди Кулибали, който уби полицайка в Париж и след това взе заложници в супермаркет за кашерни стоки, изказа симпатии за Ислямска държава.

Битката с радикалния ислям е загубена, би заключил песимистът. Не...., е стандартният отговор не само на оптимиста, но и на самия живот.

При заложническата драма в супермаркета за кашерни стоки младши служител и емигрант - мюсюлманин от Мали Ласана Батили с риск за живота си спаси живота на седмина заложници.

Прочитът на събитията води до извода, че британският и френският модел на социално изграждане на обществото са основната причина Европа да си отглежда терористи. Това е вярно в известна степен. Западният модел на успех на всяка цена може би трябва да се върне към същината, че всеки човек е ценен, а не успехът. В същото време радикалните имами казват на младежите, че те са ценни, защото са мюсюлмани.

Можем да дискутираме дали прекъсването на тази порочна тенденция за възпроизводство на тероризъм не се крие в сближаването на двете тенденции: и да се работи както за разбирането на исляма, така и за ревизиране на стериотипите на западното общество. Иначе рискуваме да живеем в един свят, в който всеки имигрант се стреми към успеха, а не се гордее, че с него обществото става по-шарено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по темата

    0 0 Отговор
    За да й са под ръка, и за да прави това, което и направи с разстрела по примера на Сащ с Двете Кули, за да ограничи свободата на хората по тяхно собствено желание, понеже еврогейците нямат собствена мисъл, а и да мине, не могат да я хванат, защото казано с една дума са си добре отгледани Зомбита.
  • 2 ак47

    0 0 Отговор
    В Украйна са убити 15 невинни граждани пътували в автобус! Русия си отглежда сепаратисти, американците си отгледаха Ал Кайда. В момента руснаците използват бивши чеченски бунтовници срещу армията на Украйна.
    Статията е супер тъпа, тъй като Европа нищо не отглежда, а е между два огъня, на Сащ и Русия.
  • 3 коко

    0 0 Отговор
    Прав е първия коментиращ,Европа се зомбира,скри се зад маската на своите ценности и замря.Надявам се този атентат да раздвижи кръвта на старата баба и тя да се замисли за себе си.
  • 4 дгрг

    0 0 Отговор
    момичета, все отбор, да ти е драго да ги гледаш и да се радваш на хубостта
    и на ума им. Разказах им за будителите. Питаха, какво питаха и накрая им
    казвам: Хайде сега и аз да ви задам две въпросчета. Първият ми въпрос
    беше дали са чували нещо за отец Матей Преображенски-Миткалото.