Отидете към основна версия

3 795 16

Микола Балтажи: Ясни сигнали от ЕС и САЩ за подкрепа към Украйна

  • микола балтажи-
  • украйна-
  • ангела меркел-
  • франсоа оланд-
  • джон кери

Нашият избор е ясен – мир. Никой не иска война – нито САЩ, нито Европа, нито Украйна, заявява украинският посланик

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четвъртък беше напрегнат ден за Украйна в разлика от няколко часа в столицата Киев кацнаха държавният секретар на САЩ Джон Кери, канцлера на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд. Тримата политици ясно подчертаха, че е необходимо намирането на политическо решение с кризата в Донбас. За посланията и резултатите от визитите се обърнахме за коментар към украинския посланик Микола Балтажи.

Каква е вашата оценка от вчерашното посещение в Киев на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд?

Визитата на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд в Киев е сигнал, че времето на изявление мина и трябва да действа. Трябва да се спре руската агресия срещу Украйна. За нас тази визита е знак на подкрепа и солидарност от Европейския съюз при търсене на решение на военния конфликт.

Ние на няколко пъти ясно заявихме, че всички страни са длъжни да изпълняват Минските споразумения, които предвиждат незабавно прекратяване на огъня, освобождаването на всички заложници, налагането на контрол над границата и изтеглянето на всички чуждестранни войски от украинската територия. Поставяне началото на политически процес чрез провеждането на местните избори по украинското законодателство в Донбас. От своя страна президентът Петро Порошенко набеляза мерки за икономическото възстановяване на региона, в които влиза и създаването на свободна икономическа зона, възстановяване на социалните плащания и не на последно място хуманитарна мисия в региона.

Президентът заедно с Ангела Меркел и Франсоа Оланд изработиха съвместни предложения за приложението на Минските мирни споразумения. Това е резултатът от разговорите, които продължиха повече от 5 часа.

Не на последно място е знакът, че регулирането на конфликта трябва да стане на базата на запазването и възстановяването на териториалната цялост и интегритета на Украйна. Тримата лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня и изтеглянето на чуждестранните войски. Президентът Петро Порошенко отново призова за освобождаването на украинския летец Надежда Савченко.

Конфликтът в Украйна ще бъде една от основните теми и на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. На форума Петро Порошенко ще представи нашата позиция и ще има редица срещи. Форумът в Мюнхен ще е продължение на разговорите в Киев и на усилията на международната общност за намиране на пътища за мирно регулиране на конфликта. Мюнхенската конференция е един от форумите, на които от години се обсъждат горещите проблеми и конфликти от сферата на сигурността. Тази година форумът е специален за Украйна в светлината на военната агресия от Русия срещу нас. Ще бъде привлечено вниманието на всички участници към необходимостта от съвместни усилия за решаването на конфликта, защото той е заплаха не само за Европа, а за цялото Евро-атлантическо пространство.

Какви са основните послания от посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери?

Това е ясен сигнал за подкрепата на САЩ към Украйна. Освен това е свидетелство за ключовата им роля в укрепването на трансатлантическата солидарност към Киев. Това са ясни сигнали, че Русия продължава с агресията в Източна Украйна и Кремъл трябва да престане с военната подкрепа на сепаратистите. Трябва да се седне на масата на преговорите и да се постигне трайно мирно решение на конфликта. Не на последно място Джон Кери ясно отбеляза, че никой не иска война – нито САЩ, нито Европа, нито Украйна. Нашият избор е ясен – мир. На ход е Русия да направи своя избор не само на думи, а и на дело.

Двете посещения са ясни сигнали за подкрепа към Украйна и призив към Москва да демонстрира политическа воля за решаването на конфликта в Донбас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини