Last news in Fakti

7 Февруари, 2015 21:03 7 128 46

Путин: Няма да приема еднополюсен свят

  • украйна-
  • путин-
  • меркел-
  • донбас

Руският президент втвърди тона часове след кризисните разговори в Кремъл с германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд

Русия няма да подкрепи наложената след края на Студената война на еднополюсен свят. Това заяви на форум в Сочи на Федерацията на независимите профсъюзи руският президент Владимир Путин. Той втвърди тона часове след кризисните разговори в Кремъл с германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд за постигане на напредък по разрешаване на военния конфликт в Източна Украйна.

„Еднополюсният свят никога не е бил приемлив от Русия“,

заяви Путин. „Ако на някому се нрави да живее под псевдо окупация, но за Русия това е неприемливо“, отбеляза руският президент. Той все пак побърза да успокои присъстващите синдикалисти, че срещу Русия не се води война, но има опити да се попречи на развитието на страната.
Втвърдяването на тона на Путин става часове след неговата среща в Кремъл с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, на коята беше дискутирана поредната мирна инициатива за Донбас. Анализатори посочват, че думите на руския президент са отговор на искането на Запада Москва да спре със своята подкрепа за проруските сепаратисти.

Руският президент обаче призна, че ограниченията нанасят вреди на икономиката и призова бизнеса да работи още по-усилено.
На форума в Мюнхен по въпросите на сигурността германският канцлер Ангела Меркел изрази убеждение, че конфликтът в Украйна не може да се реши по военен път.

Напредъкът, от който имаме нужда в Украйна, няма да се постигне с оръжия.

Много се съмнявам, че това е възможно. Повече няма какво да кажа. Това заяви Меркел по време на необичаен едночасов разговор с участниците в конференцията в Мюнхен.
Никой от нас не иска ново разделение на Европа, обясни тя. Меркел обяви, че и няма гаранции, че евентуално ново споразумение  ще се изпълнява, но опитите не бива да спират, поиска Ангела Меркел. Тя отбеляза, че украинският президент Петро Порошенко пое много големи рискове, приемайки Минският меморандум.

Прокарването в Радата на специални закони за автономия на Донецк и Луганск, както и предложението за амнистия там, не бяха лесни стъпки. Затова и разочарованието е голямо.
За първи път от четири години насам канцлерът седна в залата на форума пред микрофон и обяви, че е готова да отговори на въпросите на колегите си.
Американски сенатори и британски военни експерти я подканиха да обясни защо

Германия блокира идеята за въоръжаване на украинската страна.

Меркел даде пример с родната си Германска демократична република и това, че натрупването на оръжие само задълбочава проблемите.
Русия ще продължи да работи за постигане на мир. Непрекъснато се обявяваме за прекратяване на бойните действия. Включително и на вчерашните преговори между лидерите на Русия, Германия и Франция. Смятаме, че има възможност да се постигнат резултати и реално да се развърже този кризисен възел. Това заяви външният министър на Кремъл Сергей Лавров.
Той не пропусна да обвини САЩ и Европа, че подклаждат кризата с призивите за въоръжаване на украинската армия.

Темата за Украйна се превръща в основна

и почти единствена за най-голямата конференция по сигурността в света, която се провежда в Мюнхен. За много от 80-те участници евентуален провал на разговорите с Путин сега ще означава и провал на дипломатическите опити въобще. Предложението на САЩ да въоръжат Украйна се обсъжда от голяма част от участниците в конференцията като все по-належаща. Срещу нея твърдо е Германия. Германският военен министър Урсула фон дер Лайен обяви, че смята подобна идея за погрешна, а шефът на НАТО Йенс Столтенберг иска темата с въоръжаването да не се обсъжда все още.

Полша и Прибалтийските страни обаче са готови за такъв вариант.

Противниците на идеята за въоръжаването посочват, че то ще е официален повод за Русия да влезе в конфликта в Украйна открито. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън се опита да успокои духовете с изказването, че продължава да се търси дипломатическо решение на конфликта. От своя страна Петро Порошенко показва военните книжки на пленени руски войници, които „доброволно“ помагат на сепаратистите.  

Светът излезе от Студената война, за да влезе във фазата на Студен мир.

Така започна изказването си пред делегатите на конференцията по сигурността в Мюнхен българският президент Росен Плевнелиев. Той говори заедно с президента на Украйна Петро Порошенко, президентката на Литва Даля Грибаускайте и държавният глава на Финландия Саули Ниинисте.
„През 2014 започнахме нова фаза в европейската сигурност след Студената война. Бих я нарекъл Студен мир. Студен, защото все още виждаме манталитета на Студената война, при който Велики сили се събират, за да решават съдбата на други държави”, заяви президентът. Мирът е и студен, защото замразява конфликти като тези в Грузия, в Нагорни Карабах, а сега евентуално и в Украйна, обясни Плевнелиев. Той бе запитан и затова как страна като

България се справя в ситуация, в която газът се използва като оръжие.

"Бъдещето не идва по газопроводи, а чрез ефективност, устойчиво  развитие и съзидание, а не   чрез използването на енергетиката  като оръжие”, отговори Плевнелиев. Той допълни обаче, че България осъзнава и каква е реалността в момента, и решението й е да продължи процеса на интеграция.
Преди изказването си, Плевнелиев се срещна с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън. САЩ ще продължат да подкрепят България по пътя на реформите и като фактор за стабилността в целия регион на Югоизточна Европа, е казал американският вицепрезидент.

Двамата са обсъдили кризата в Украйна и споделят опасението, че тя може да дестабилизира цяла Югоизточна Европа. Затова е необходимо да се ускори и интеграцията на Балканите, е мнението на двамата президенти. На срещата е била обсъдена и темата за енергийната диверсификация, и изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция. Двамата са говорили и за решението за установяване на команден център на НАТО в България, и нуждата от модернизиране на българската армия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факира

    0 0 Отговор
    Дали че приемеш или не е едно, а какви са ти възможностите друго !! То не само със сила става мойто момченце, а отколкото до силата и там немаш много !!!
  • 2 Факира

    0 1 Отговор
    Интересно как ще завърши одисеята на този?? Без съмнение има много благоприятен ефект върху НАТО и ЕС , горивата са евтини, и тн. Само че умират невинни хора
  • 3 Факира

    0 1 Отговор
    Изражението му няма как да ме излъже !!
    Не си ли от малък възпитан на благородство, трудно че го постигнеш !

    Коментиран от #5

  • 4 tost

    1 0 Отговор
    Според ме Русия само чака да започнат да въоръжават Украйна и да има предлог да започнат открита война(в защита на руснаците),а Америка добре си е направила сметка „Разделяй и владей“,конфликта е далеч от границите и,да му мислят останалите
  • 5 tost

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факира":

    Приятелю,на времето са се подигравали и с Хитлер,но знаеш какъв е резултата.......

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "tost":

    Прав си, но дано нещата не станат трета световна по тая логика

    Коментиран от #7

  • 7 бай

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Shmeker":

    Това планът и никой няма да ги спре да си направят войната...освен ако всички хвърлят оръжията и се откажат да се избиват взаимно...но като гледам, това няма да стане...
  • 8 Военния

    2 0 Отговор
    Сега вижте кои ни помага :)! Можело да има и евтин бензин! САЩ можели да свлят цената на борсата! Но го правят само за да смачкат РУСИЯ, а не за нас бай ганъовците дето ни тупкат като послушковци и все ни казват че щели да ни помогнат! Толкова години ни истискват и протести имаше заради високите цени на горивата пука му на ДЖО БАЙДЪН! Най големите глупаци обаче са украинците! Искат и тях да ги потупват по главиците след време и да им казват колко добре се справят с корупциата и престъпността!
    ЕВАЛА ПУТИН!!!
  • 9 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор
    европа ще жертва украйна,но това само ще покаже на диктатора че номера му минава.тук не става въпрос за някъкви си руснаци в донбас,всъщност тези руснаци са най-пострадалите и ще бъдат най-изстрадалите с години .тук става въпрос за единствения начин за отселяване на тиранина ,а именно чрез предизвикване на конфликт и оправдание на тиранията с външната опасност.след украйна ,същото може да сполети балтика или казакстан,беларус или азербиеджан.

    Коментиран от #14

  • 10 ами да

    2 0 Отговор
    И преди и сега шампион е ЦСКА.
    Всички си сверяват часовника с Москва.
    Искат неискат, това е реалността.
    Да живее Русия, да грее рубинената Кремълска звезда.
    Да грее новата надежда на света.

    Който не му харесва-да направи крачка напред пред строя.
    ЕС и Америка помагат на Украинските ФАШИСТИ но немогат със миньорите да се справят.
    За какво говорим ние тука ГОСПОДА, за какво НАТО,
    тафтяни книжни тигри,меки ц.ци, размазня.
    А Америка?
    Америка за ИРАК И АГГАНИСТАН със селият НАТОвски персонал и арсенал и какво- за 12 г. едно голямо Л..но. Ами, че те Американците, кога и къде са някъде са победили?
    В Корея - да ама не. Войната там и днес не е приключила от 1951г.
    Във Виетнам - като куче с подвита опашка у дома "ХИП ХИП ХЮРЕЙ".
    Във Персийски залив - "Пустинна Буря" уж добре вървяха и изведнъж се спряха. На половината пустинята преораха и у дома се пак прибраха.
    В Афганиста, ко ша каиш? А кажи нещо де 12г. и резултата па е ЗЕРО.
    В Ирак шест месеца Фалуджа немогат да овладеят при това, че там Иракска армия нямаше.
    В Иран за заложниците година и половина, бършеха сополи.
    В Грусия, с Израелски и Американски инструктори, техника и сателитно нфирмационно обезпечаване. За пед дена Русия им каза "стига ИХУ- ТУКА ЩЕ Е ВЕЧЕ ТИХУ!". Кушнер, Саркози - УИ УИ.
    Путин кази "Я ТАМ, ТИХО И ВСЕКИ ПО ЖИВО ПО ЗДРАВО У ДОМА ДА СПИ".
    И те така ще и сега, и за напред па те така, и все така.

    СЛАВА РОССИИ !

    СЛАВА ПУТИНУ !

    СЛАВА РОСИИСКОЙ ФЕДЕРАЦИ !

    ДА ЖИВЕЕ ПРАВДАТА !

    И ний сме добре ама ша съ опраим!

  • 11 ДТиБ ШТиБ ВГЗ

    2 0 Отговор
    Деско,
    нема ли що да лапнеш че белкем са задвиш?
  • 12 апишет

    2 0 Отговор

    САЩ извършиха най-големия геноцид в човешката история-избиха 100млн. индианци!
    САЩ поробиха негрите!
    САЩ пуснаха Атомна бомба на японците!
    САЩ опожаряваха Виетнам с напалм!
    САЩ бомбардираха Сърбия с обеднен уран!
    и сега са готови да воюват до последния украинец!

    Коментиран от #21

  • 13 Факира

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "tost":

    Къде че ми сравняваш Хитлер с Путин бе ? Може би в лошотията си приличат (въпреки че Путин е по проклет :)
    Ти виждаш ли горе изражението на снимката - това е просташко изражение, който си нема забавление

    Коментиран от #18

  • 14 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Ти първо се освободи от тиранията на собствената си неграмотност, пък после изказвай мнения кой е тиранин и кой не!
  • 15 stenly

    0 0 Отговор
    Искрено се надявам човекът писал статията да не е професионалист и да е неграмотен защото по този начин написана тази статия е просто пълен фарс.
  • 16 незнайко

    2 0 Отговор
    "апишет" и "ами да" казват самите истини. Колко пъти Русия е нападала някото? Ако САЩ продължават намесата си в Украйна не ни чака нищо добро. Самите германци разбраха това и Меркел го потвърждава. ДАНО ПУТИН И БРАТУШКИТЕ НЕ СЕ ПРЕДАДАТ , което всъщност не може да стане.
  • 17 trafoPOST

    0 2 Отговор
    Да, така е, светът вече е двуполюсен, на единия полюс е Русия начело с полудяло джудже, а на другия, е целия останал свят.
    И понеже "незнайко" задава въпроса колко пъти Русия е нападала някого изброявам: Полша (заедно с Хитлер); Финландия (малко по-рано, но самостоятелно); Унгария (1956); Чехословакия (1968); Чечня; Грузия (създавайки Абхазия); Молдова (създавайки Приднестровска република); Украйна (създавайки Донецка и Луганска републики). Незнайко, това достатъчно ли е?
  • 18 999

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Факира":

    Просташко е твоето изказване. Путин да е пратил войски по целият свят да налага правила сеещи смърт,мизерия,разруха и бежанци. Не може да се вини човек който защитава интересите на родината. Ако можем днес да наречем някои Хитлер то той трябва да е негър.

    Коментиран от #22

  • 19 бай тошо

    0 2 Отговор
    ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА ПАК НЕ СИ Е ПИЛА ХАПЧЕТАТА
  • 20 бай тошо

    2 0 Отговор
  • 21 бай тошо

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "апишет":

    БРАВО НА АПИШЕТА
  • 22 ани

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "999":

    Байно , разрови се малко в нашата история , но не в тази написана от гъзоблизци на Москва , а тази написана от големите български хуманисти и революционери като : Васил Левски , Екзарх Антим І , Христо Ботев , Георги Сава Раковски , Любен Каравелов .... На Русия и е трябвала ТЕРИТОРИЯ НА БАЛКАНИТЕ !!!!!!!
  • 23 ани

    0 2 Отговор
    Десислава , винаги с интерес чета твоите коментари . БРАВО !!!!!!!!!!!!!! Продължавай !!!!!!!

    Коментиран от #24

  • 24 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "ани ":

    ани,трябва да се дава адекватно мнение .в нашето общество има порочно натрупване на неверна информация ,която се приема за вярна и създава сериозни проблеми в манталитета ни .троловете тук са символ на тези натрупвания и след като получат новата информация изпадат в шок :)!

    Коментиран от #29

  • 25 petrevw72

    1 0 Отговор
    Шапка му свалям на ПУТИН
  • 26 валентин

    1 0 Отговор
    много си прав Русия е велика
  • 27 българите славяни още са живи

    2 0 Отговор
    Г-н Путин,
    Русия има приятели в България и този факт не може да се промени от нито едно българско правителство.
    Българите са смачкани от управляващата класа и в момента мислят само за своето оцеляване,но помнят коя е Русия и това ще го разберат и американците,когато му дойде времето/както казваше бившия премиер на страната/.
    Не се давайте на задокеанските п.....и
  • 28 Шакира

    0 0 Отговор
    От Шакира до "факира",

    Гледай мен по-честичко вечер кага лягаш, по Ю ТУБ - ефира,
    защото от там що аз показвам по-лесно се разбира.
    За политици, запартъци като тебе БОГ дал.
    Време е дядо доспод да се погрижи и духовете нашите раздвижи.
  • 29 Easy ryder

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Десислава Димитрова":

    Деси от теб по голям трол няма тук.

    А на Русия и трябвало територия на балканите пък на Турция не и трябвала.И англичаните не са подкрепяли Турция защото на тях не им е трябвал контрол.И англичаните не са ни спретнали Берлински Конгрес нали така.И турците не са избили над милион арменски жени и деца и милиони българи през годините робство.
    И къде са били тогава защитниците на демокрацията?
    Кой създава разделението на балканите оставяйки големи български територии под турски контрол.не са руснаците мисля аз.
    Давай сега да попитаме за износа на демокрация в арабските страни.Ирак,Либия,Египет,Сирия... с Афганистан какво стана там има ли вече мир и разбирателство? Дай да видим Кюрдите като са 30 милиона имат ли право на свободна държава?Или сега по важно е в Украйна да оправим природните ресурси ония нека ги избива Ердоган,Ислямска държава и който се сетиш.
    Дай да поговорим за Кипър кога Америка ще въдвори там справедливост? Във Виетнам оправиха нещата,в Гранада,Никарагуа,Панама и къде ли още не.Голям износ на демокрация голяма работа.
    После Путин бил злодей номер едно.
  • 30 Easy ryder

    1 0 Отговор
  • 31 Easy ryder

    1 0 Отговор
    Поздрави за всички истински българи.ПОМНЕТЕ историята на този човек.Целият му живот е минал в борба с "османското присъствие"
    Бил се е рамо до рамо с Гарибалди.
    И естествено срещу добрия износител на демокрация англичанин Сенклер

    Забележителни са взаимоотношенията на капитан Петко войвода с руските войски, с руското командване през Освободителната война. През 1877-1878 г. още преди идването на руските войски, част от Западна Тракия е под контрола на капитан Петко войвода. Тук той установява временно управление в очакване на русите с център Мароня. По-късно след установяване на руската администрация в Одрин, капитан Петко войвода продължава да оказва и подпомага руските войски и руската администрация за ликвидиране на остатъците на турските войскови части и башибозушките банди под командването на Сенклер. А кой е Сенклер? Англичанин по народност, който по време на Руско-Турската освободителна война постъпва на служба в турската армия, където го произвеждат в чин паша, известен под името Сенклер паша. Този същият Сенклер, организира и ръководи метежа всред мюсюлманското население в Родопите, начело на четири хилядна башибозушка банда, която извършва най-големите жестокости над българското население през 1877-1878 година в Родопите и Беломорска Тракия.

    Четата на Капитан Петко Войвода води много сражения със сенклеристите, които безчинстват- грабят, изнудват, убиват и опожаряват селата в Родопите. (Такива сражения са водени на 18 август 1878 г. при Ешекулак;
  • 32 Easy ryder

    1 0 Отговор
    (Такива сражения са водени на 18 август 1878 г. при Ешекулак; на 30 август при Момина вода, близо до Имаретдере; на 8 септември при Карамандере). С 200-300 четници Капитан Петко Войвода успява да разбие и да отхвърли извън демаркационната линия четири хилядната башибозушка банда на Сенклер и да запази територията, определена от Берлинския договор в дълбочина от 56 км до идването на руските войски. Така четата на Капитан Петко войвода осуетява намеренията на сенклеристите да присъединят тези земи към Турция.
  • 33 Easy ryder

    1 0 Отговор
    Много може да се каже още за този велик българин но като Ани и Деска веднага ще кажат че е проводник на руските интереси.Къде къде по добре да помагаме на Сенклер за английските интереси или сега на Обама за интересите на американските корпорации.
    Пък някой ден те ще ни благодарят както ни благодариха за Афганистан,Ирак,Сърбия....
    Интересно Деси и Ани знаят ли колко английски или американски войници са умрели за да освободят България от каквото и да е пък дори да са имали геополитически интерес от това.

    Коментиран от #35

  • 34 running wild

    0 2 Отговор
    Точен си в описанията на събитията свързани с кап. Петко и Синклер. Пропуснал си само Ахмед ага Барутанлията. Човека изклал Батак (какъв черен хумор - бил е помак), той също е бил забъркан в тези събития! Казваш, че американците не са "виновни" за войната от 1877-1878?! Ами прочети това:https://plamuk.wordpress.com/2008/06/12/macgahan/
    И бъди сигурен, че ако не е бил този човек, свободата щеше да ни споходи чак вероятно към 1918 г. - което можеше да е за добро и цар Борис III или предшественика му наистина щеше да е Обединител!

    Коментиран от #39

  • 35 999

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Easy ryder":

    Превъзходна лекция едно голямо браво но не вярвам,че кратуни които пишат България с малка буква/визирам Деси/ и са на инструктаж в Американското посолство ще искат да разберат нашата история защото те не си обичат родината същото се отнася и за Ани коне с капаци.
  • 36 зангела меркел

    0 0 Отговор
    абе кой те пита какво приемашкаквото ти натрапим това ще е
  • 37 ккк

    0 1 Отговор
    Аз предлагам да станем 16-та република на СССР. Гледам има много желаещи

    Коментиран от #38

  • 38 американец

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "ккк":

    Я по добре да станем американски щат на мястото на Тексас те и без това искат да се махат от този хубав съюз.

    Коментиран от #40

  • 39 Easy ryder

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "running wild":

    Черен е хумора това трябва да е пример днес какво прави исляма с хората.
    Що се отнася до Макгахан шапка му свалям и на всички будни хора които са повдигнали въпроса пред техните общества.
    Но пак ти казвам какво е направило Нейно Величество Кралицата след като е разбрала?Пратила е войски?Или е пратила Сенклер?Какво е направила Америка?.....Не е пречила така ли?
    Това ли е нейния принос.
    Значи някой друг руснак е загинал заради инетресите на Русия които съвпадали с нашите а Американците героично не са пречили.
    А на Берлинския конгрес Кралицата много ни е помогнала пак.
    Е извинявай аз като българин на кого трябва да благодаря на Нейно Величество така ли?Нали точно заради този конгрес са всички измрели хора по войните после.Защото не е имало кой да изрита турците в Азия където им е мястото.
    После още колко пъти са ни прецаквали? За Чърчил да ти говоря ли? Кой ни е натътрузил при Сталин без замисляне?
    Хайде да не си говорим добрия демократичен либерален Запад колко пъти ни е прецаквал.
  • 40 999

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "американец":

    На въпроса ти колко пъти ни е прецаквал запада отговора е винаги.Нека си припомним случаят с покушението на папата където западните служби изработиха сценарият че това е дело на България но номера не мина накрая лъсна лъжата им.
  • 41 кик

    0 0 Отговор
    Не знам.Но ми се струва че новата войничка на хамериканците този път ще ги стигне и тях
  • 42 Батето

    0 0 Отговор
    Абе, драги фоумци, защо тук никой не говори за експорт на революция, а всички приказвате за американски и не знам какъв си колониализъм? "Мы на горье всех буржуев мировой пожар устроим. Харесва ли ви? На Русия й пука за България толкова, колкото на САЩ за Афганистан.
  • 43 Бай Манол

    1 0 Отговор
    Из "Голямата шахматна дъска" на Збигнев Бжежински:

    " Евразия е "шахматна дъска", върху която продължава да се разиграва борбата за глобално превъзходство. Основният въпрос е -ще продължи ли американското върховенство в Евразия и какви цели си поставя то? От решаващо значение е, да не се допусне зараждането на евразийски претендент, който да господства в тази част на света и по такъв начин да се превърне в съперник на Америка. Американската външна политика визира пет основни дилеми : Каква Европа ще предпочете и подкрепи Америка; какво развитие на ситуацията в Русия е в интерес на Америка; какви са перспективите за възникването на "нови Балкани" в Централна Азия; каква роля ще бъде поощрен да поеме Китай в Далечния изток; какви нови евразийски коалиции биха застрашили американските интереси и какво трябва да се направи, за да бъдат те предотвратени. Тези пет дилеми несъмнено са преплетени в обща логическа връзка. Опасността за американското "върховенство" би могла да възникне от стиковането на интересите на четирите основни евразийски компонента - Обединена Европа, Русия, Азиатско-тихоокеанския регион и разбира се богатия на ресурси регион на Централна Азия, който би могъл да осигури на евразийските играчи необходимия енергиен потенциал. Ако разбира се междувременно този регион не бъде "балканизиран" и така не бъдат провалени голяма част от амбициозните енергийни проекти. Това как САЩ ще манипулират и ще контролират главните геостратегически играчи на евразийската шахматна дъска и как тази страна ще борави с ключовите геополитически зони там, е от решаващо значение за дълготрайността и стабилността на САЩ и осигуряване на глобално провъзходство.

    Обединена Европа е най-мощният и следователно най-опасен за САЩ геополитически играч на Евразия. Може да се допусне, че на определен етап действително обединеният и могъщ Европейски съюз ще се превърне в глобален политически съперник на САЩ. Той несъмнено би станал труден икономико-технологичен конкурент, особено като се има предвид, че геополитическите му интереси в Близкия изток и на други места по света вероятно значително ще се различават от тези на Америка. Ако това е така, логично би било САЩ да се опитват да отслабят своя потенциален политически съперник в лицето на Европейския съюз. Това може да стане чрез създаване на конфликти в самата Европа, противопоставянето на Европейския съюз на Русия и Китай, прекъсване или затрудняване на достъпа на енергийни суровини. "

    Мисля, че коментара е излишен.
  • 44 редник

    0 0 Отговор
    и помнете драги форумци че всички диктатори свършват по един и същ начин
  • 45 сержант

    0 0 Отговор
    Не свършват точно по един начин има доста разлики.Ако имаш в предвид че всички хора рано или късно умират да така е.
  • 46 Монго

    0 0 Отговор
    Мдааа, планетата земя има ...,два полюсааа