6 Февруари, 2015 08:31 1 549 5

Петро Порошенко подкрепи плана на Меркел-Оланд за Донбас

  • меркел-
  • оланд-
  • порошенко-
  • украйна-
  • мир

Дипломатическата совалка на двамата политици е изненадваща и съвпадна с визитата в Минск на държавния секретар на САЩ Джон Кери

Петро Порошенко подкрепи плана на Меркел-Оланд за Донбас - 1
Снимка: АП/БТА

Преговорният процес за уреждане на ситуацията в Донбас ще спомогне за постигане на реални резултати за установяване на мир.

Това заяви украинският президент Петро Порошенко след разговорите си в четвъртък вечер в Киев с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел, обобщава АП.

Разговорите на тримата държавни глави в Киев приключиха след полунощ. Ангела Меркел и Франсоа Оланд отклониха поканата за изявление пред медиите, отбелязва Би Би Си. Според Ройтерс това е нормален дипломатически ход в ситуация, при която дипломатическата совалка на двамата водещи в ЕС политици не е приключила.

От своя страна пресслужбата на Петро Порошенко отбеляза същественото участие на Ангела Меркел и Франсоа Оланд в процеса на деескалация на конфликта и установяване на мир в Украйна и за значителните опити, които вече бяха направени за стабилизиране на обстановката.

Целият свят и най-вече Украйна са изправени пред критично предизвикателство към мира и сигурността в резултат на изключително циничната агресия срещу Украйна, агресия срещу фундаменталните принципи на международното право, отбеляза в нарочно изявление Петро Порошенко.

Той отново припомни, че трябва да се приложат мирните споразумения от Минск. Говорителят на украинското външно министерство Евхен Перебейнос припомни, че мирната инициатива на Меркел и Оланд ляга на основата на договорености от Минск, които застъпват териториалната цялост на Украйна. В предложенията се предлага предвижда определено равнище на децентрализация на Донбас, отбелязва ТАСС.

Украинският държавен глава отново изтъкна важността на договореностите от Минск. Той изтъкна необходимостта да се предприемат сериозни стъпки за икономическото развитие на Донбас, включително свободна икономическа зона, възстановяване на социалните плащания и, което е особено важно, хуманитарна мисия.

В петък Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще обсъдят с президента на Русия Владимир Путин изпълнението на договореностите от Минск на среща в Москва. Дипломатическата совалка на двамата политици е изненадваща и съвпадна с визитата в Минск на държавния секретар на САЩ Джон Кери. Според РБК Берлин и Париж се опитват да окажат натиск над Кремъл да приеме мирния план, ако не иска да се окаже пред многомилиардна военна помощ за Киев. От своя страна украинските политици са били посъветвани да се въздържат от приемането на военна помощ и да разчитат на силата на европейската дипломация. За тази цел е било предложено принципът за териториалната цялост на Украйна и безусловният контрол на централната власт върху цялата територия на страната да е водещ за мирния процес.

От своя страна Петро Порошенко призовава държавите от НАТО да доставят оръжия на страната му, припомня Ройтерс.

Редица европейски министри на отбраната от НАТО на срещата им от четвъртък в Брюксел се обявиха против доставки на оръжия за Украйна, опасявайки се, че това може да усили конфликта.

Времето ни притиска и не може да се каже, че Франция и Германия заедно не са опитали всичко, не са предприели всичко за запазване на мира. Това обяви в четвъртък Франсоа Оланд на нарочно свикана пресконференция преди да отлети за Киев и Москва.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков потвърди, че в петък Меркел, Оланд и Путин ще обсъдят какво могат да направят трите им страни за постигане на възможно най-бързо прекратяване на гражданската война в Югоизточна Украйна, която значително се е изострила в последните дни, водейки до многобройни жертви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ани

    0 2 Отговор
    Вярвам в двамата носители на истинската демокрация Меркел и Оланд . Дано да вразумят и човечето с имперски апетити!

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ани":

    ани само толкова ли за заплатат от президенството. Ми те още нищо не са донесли освен кървав преврат в киев и гражданска война.
  • 3 другия

    0 0 Отговор
    Пак няма да се разберат, донецка и луганска области просто не искат да са в състава на Украйна и толкоз, или ако са там да имат много голяма автономия. А Путин няма да им ги отстъпи, реално това са територии, населени почти само с руснаци и граничещи пряко с Русия, дори тази цялата област е позната като Новорусия. Ако Меркел и Оланд искат да спомогнат за мира трябва да настояват за незабавното спиране на огъня, но не при украинските условия, отдавна е ясно че те са неприложими, просто трябва Киев да се съгласи на автономия за двете югоизточни области и толкоз. Продължат ли да се водят по акъла на американците войната ще се задълбочи и ще има още много жертви, накрая руснаците ще влязат с редовната армия и за 2 дена ще превземат цяла Украйна, и тва ще е.
  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор
    Забележете момента на мирната инициатива. Когато Опълченците обкръжиха 10 хиляди неофашисти изпратени от киев да тероризират източна украйна миротворците дотърчаха на момента.

    А докато те обстрелваха жилищни квартали, училища, детски градини, болници, промишлени предприятия и ел. подстанции великите демократи бяха слепи и глухи.

    Сега мобилизацията не върви, доброволните батальони са на път да тръгнат към киев и инструкторите са обезпокоени.

    В киев се надяват че войната ще е на изток и далеч от домовете им, също както и сащ че войната в европа няма да достигне до тях.
  • 5 Монго

    0 0 Отговор
    ПоТрошенко ще види Домбас през крив макарон, той планове сънува..., с французина и онази, която много бързо забрави как каубоите я подслушваха...